Většinu v Pivovarech Lobkowicz kupuje jejich šéf

ČTK ČTK
4. 6. 2015 9:50
Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Do skupiny patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a Rychtář.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Pivovary Lobkowitz

Praha - Většinu v Pivovary Lobkowicz Group (PLG) kupuje firma vlastněná generálním ředitelem skupiny Zdeňkem Radilem. Dosavadní majoritní vlastníci Palace Capital a GO Solar s Radilem podepsali smlouvu o převodu 79,4 procenta v PLG za 1,9 miliardy korun. Prodej je podmíněn splacením celé kupní ceny do konce srpna. PLG to dnes uvedla na svém webu.

Převzetí skupiny, do níž patří sedm regionálních pivovarů a loni vstoupila na burzu, by mělo být podle zprávy pro investory na webu financováno kombinací dluhu a vlastního kapitálu od několika finančních institucí a soukromých investorů. "Pokud nebude kupní cena zaplacena v dané době, transakce bude ukončena a převod akcií se nevypořádá," uvedla PLG.

Palace Capital podnikatele Martina Burdy v současnosti vlastní 53,2 procenta akcií PLG, v majetku GO Solar, jejímž jednatelem je finančník Gregorz Hóta, je 26,2 procenta. Podíly by se podle podepsané smlouvy měly převést na společnost Lobkowiczký pivovar, kterou vlastní Radil. Pokud se firma Lobkowiczký pivovar stane majoritním akcionářem PLG, zahájí podle zprávy pro investory povinnou nabídku odkupu akcií.

Do skupiny PLG patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a také Rychtář, kde skupina koncem loňského roku navýšila svůj podíl ze 70 na 100 procent. Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu.

V loňském roce PLG snížila čistou ztrátu o třetinu na 49,1 milionu korun. V letošním prvním čtvrtletí zvýšila tržby meziročně o 1,1 procenta na 243,5 milionu korun. Na českém trhu tržby PLG vzrostly o tři procenta, naopak za vývoz piva do zahraničí jí tržby klesly téměř o desetinu, hlavně kvůli oslabení ruského rublu.

 

Právě se děje

Další zprávy