Naděje pro 1000 zaměstnanců i banky. Světlíkovu firmu čeká reorganizace, má miliardové dluhy

Petr Lukáč Ekonomika Petr Lukáč, Ekonomika
30. 11. 2016 14:11
Ve středu zasedala v Ostravě první schůze věřitelů firmy Vítkovice Power Engineering, která je od srpna v úpadku. I reorganizace ale bude složitá. Firma ani jeden letošní měsíc neskončila v plusu, potřebuje financování a nemá dostatek zakázek.
Jan Světlík
Jan Světlík | Foto: Jan Rasch

Ostrava – Věřitelé Vítkovice Power Engineering schválili reorganizační plán společnosti. Firma z impéria Jana Světlíka se nachází od srpna v úpadku. Reorganizace má zabránit uzavření firmy a propouštění zhruba tisíce zaměstnanců, kteří ve firmě pracují. Pro reorganizaci se vyjádřil i insolvenční správce David Vandrovec a zástupci odborů.

Ještě před rozhodnutím právník společnosti Petr Kuhn řekl, že v případě schválení reorganizace chce vedení Vítkovice Power Engineering hledat strategického investora, jehož vstup by podnik zachránil. Tento investor by se měl zaměřit na hlavní činnosti firmy – mostárnu, kotlárnu a inženýrskou činnost. Reorganizace může věřitelům přinést uspokojení dluhů mezi 10 a 20 procenty, tvrdí Kuhn. V případě konkurzu by to ale bylo zhruba jen jedno procento.

Další činnosti či podíly ve firmách chce firma utlumit či prodat. Patří sem například firma Hard Jeseník. Reorganizační plán nebude pravděpodobně hotov v zákonné lhůtě 120 dnů. Firma dopředu avizovala, že bude potřebovat její prodloužení na dvojnásobek. "Splnění reorganizačního plánu by mělo být nejpozději do září 2018," řekl právník firmy.

Vedení firmy už zároveň oznámilo, že v příštích dvou letech odejde až 350 zaměstnanců. "My jsme už dříve deklarovali, že firma má nesprávný poměr takzvaných technicko-hospodářských pracovníků a přímých dělníků. Chceme se maximálně pokusit zachovat přímé dělníky, a dokonce musím říct, že jich máme na některých provozech málo," řekl Libor Witassek, šéf mateřských Vítkovic.

Dluhy za 3,7 miliardy

Insolvenční správce David Vandrovec se již v minulých týdnech vyjádřil, že je pro něj preferovaným scénářem právě reorganizace firmy. Její prodej ani rozprodej majetku by pohledávky Vítkovic příliš neuspokojil. I reorganizace ale bude složitá. Firma ani jeden letošní měsíc neskončila v plusu, potřebuje financování a nemá dostatek zakázek.

Věřitelé do insolvenčního řízení přihlásili astronomických 74,3 miliardy korun. Drtivá většina těchto pohledávek je ale podmíněných, a i z těch zbylých nakonec insolvenční správce David Vandrovec většinu popřel. Nakonec uznal pohledávky jen za 3,7 miliardy korun. Mezi největší věřitele patří banky – Česká spořitelna, Komerční banka a HSBC, z firem pak například skupina ZVVZ.

Firmu do problémů dotlačila krize evropské energetiky, která vedla k útlumu staveb nových zdrojů, ale i problémový projekt výstavby elektrárny Adularya v Turecku. Vítkovice Power Engineering jen za loňský rok vykázaly ztrátu téměř 454 milionů korun. Ideálně na tom není ani zbytek Světlíkovy skupiny Vítkovice. Ta loni vykázala ztrátu 82 milionů korun a kromě Vítkovice Power Engineering jsou v úpadku i Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi.

Světlík se tak rozhodl některé své dceřiné firmy prodat – má se jednat o Vítkovice Recycling a Hutní montáže. Skupina také odprodá nemovitosti za stovky milionů korun.

Špatné vnitřní fungování

Insolvenční správce Vandrovec si také opakovaně stěžoval na organizaci společnosti a komunikaci managementu. "Dlužník nemá s ohledem na velikost a složitost svých zakázek dostatečně nastavené projektové řízení, procesy a v principu ani informační systémy," píše správce v jednom z dokumentů v insolvenčním rejstříku.

Je tak podle něj prý těžké odhadnout, jestli rozpracované projekty skončí ve ztrátě, nebo v zisku. Výsledkem toho může být, že 20 největších projektů může firmě buďto prodělat 833 milionů korun, nebo naopak 557 milionů vydělat.

Nefunkční vnitřní systémy se podle Vandrovce projevují i při spolupráci správce, jeho ekonomických poradců ze společnosti Tarpan Partners a vedení Vítkovice Power Engineering. Žádost o zaslání seznamu běžících smluv, kterých je zhruba 70 tisíc, si namísto pár kliknutí v registru smluv údajně vyžádala 1,5 měsíce práce 29 zaměstnanců firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy