Věřitel Polívkovy farmy vyzývá správce k zaplacení škod

ČTK ČTK
28. 11. 2013 15:17
Budoucnost bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku se komplikuje.
Bolek Polívka
Bolek Polívka | Foto: ČTK

Olšany (Vyškovsko) - Budoucnost bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku se komplikuje. V pátek 6. prosince uplyne lhůta, kdy může vydražitel, společnost Alkony-CZ, zaplatit 15 milionů korun, dosud tak neučinil.

Insolvenční správkyně Petra Hýsková zároveň čelí výzvě věřitele Zbyňka Cejnara na náhradu škody, kterou podle něj způsobila tím, že stanovila vyvolávací cenu níže, než zněl znalecký posudek, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku. Hýsková ČTK řekla, že výzvu považuje pouze za obstrukci.

Cejnar žádá o náhradu škody 4,7 milionu korun, což je rozdíl mezi vyvolávací cenou, za niž se farma také vydražila, a znaleckým posudkem. "Dosud se však neukázalo, že by byla cena skutečně vyšší než 15 milionů. Nic z této výzvy pro mě nevyplývá, akorát mi to přidělává práci," řekla Hýsková.

Cejnar je pražský podnikatel, kterému v září herec Boleslav Polívka postoupil pohledávky, jejichž úhrnná hodnota je zhruba 8,5 milionu korun. Cejnar vystupuje mimo jiné v některých firmách jako Polívkův přítel a zajištěný věřitel Alexandr Seidl, který se snažil podle Hýskové dražbu co nejvíce oddálit, případně zcela zmařit.

Páteční věřitelský výbor se bude zabývat jak Cejnarovou výzvou, tak situací, která může nastat po 6. prosinci. V případě, že by firma Alkony-CZ nakonec nezaplatila, propadla by dražební jistina. "Z ní by se zaplatily náklady na dražbu, zbytek by se vrátil vydražiteli," uvedla Hýsková. Logické by podle ní bylo v takovém případě dražbu opakovat.

Na začátku listopadu také navrhla osobní bankrot Boleslava Polívky. K tomu se uchýlila proto, aby lépe ochránila věřitele, a kvůli tomu, že Polívka svými kroky před dražbou snižoval hodnotu farmy. Momentálně se řeší, zda bude případ řešit krajský soud v Praze nebo v Brně. Návrh, aby se konal v Brně, Polívka ve svém vyjádření zaslaném soudu odmítá.

Farma se vydražila na konci října, soud uznal pohledávky věřitelů přes 50 milionů korun. Insolvenční návrh podala loni v říjnu stavební firma Kaláb. Polívka už nedokázal jako majitel farmy splácet závazky, když s pomocí evropské dotace rozšířil hotel a postavil wellness centrum.

 

Právě se děje

Další zprávy