Vedra umí i potěšit. Koupaliště a aquaparky si mnou ruce

Michael Labutta
13. 8. 2015 16:59
Mnoho aquaparků a koupališť hlásí vůbec nejlepší sezonu za dobu své existence.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: David Kohout

Praha - Současné teploty trápí většinu země. Ne tak provozovatele koupališť a vodních parků, kteří si v těchto dnech kompenzují pomalejší rozjezd léta v květnu a v červnu. Mnoho z nich hlásí vůbec nejlepší sezonu za dobu své existence.

Navzdory nedostatku srážek a následnému suchu většina provozovatelů koupališť nehlásí problémy s nedostatkem vody. I když někteří jsou na hraně.
Velký meziroční nárůst návštěvnosti hlásí například ostravská městská koupaliště. Na všechna čtyři v letošním červenci zavítalo přes 151 tisíc návštěvníků. To je o čtvrtinu více než před rokem.

Ještě více lidí pak přišlo v srpnu. Za 11 dní navštívilo koupaliště přes 95 tisíc lidí, což je dokonce 150% skok ve srovnání s minulým rokem. "Za posledních deset let, kdy vedeme elektronickou evidenci návštěvníků, je to nejúspěšnější sezona. Ještě není u konce a už překonala tu z roku 2013, která také byla hodně dobrá," dodává provozní ředitel Sportovních a rekreačních zařízení města Ostravy Pavel Ehler.

V největším tuzemském vodním parku Aquapalace v pražských Čestlicích hlásí nárůst o 7 procent oproti minulému roku. „Červenec byl za posledních pět let nejlepší. Dosáhli jsme přes 100 tisíc návštěvníků,“ říká mluvčí aquaparku Jana Jarošová.

I v Brně přišlo více lidí. Do zdejšího aquaparku Kohoutovice v letošním červenci zavítalo 23 tisíc lidí, což představuje meziroční nárůst o desetinu. Navíc v Kohoutovicích předpokládají, že letošní sezóna bude nejlepší za poslední léta. „Už v tuto chvíli víme, že bude nejlepší za pět let,“ říká mluvčí Zdeněk Balabán.

Situace se neliší ani na menších koupalištích, ačkoliv vliv počasí je zde výraznější. Stejně jako v případě velkých aquaparků, i zde pociťují zvýšený zájem lidí, který je až dvojnásobný oproti minulému létu.

„Letošní rok je dvojnásobný oproti loňskému roku. V loňském roce bylo nějakých šest tisíc návštěvníků,“ popisuje situaci provozovatel biotopu v Jincích na Příbramsku Jan Krnáč a dodává, že v počtu návštěvníků jsou na udržitelné hranici.

Více lidí a vysoké teploty se někde začínají projevovat i na kvalitě vody. „Návštěvnost je výborná, jsme spokojeni. Oproti minulému roku je to jednou tolik. Každý den přijde kolem jednoho tisíce lidí. Voda sice trochu trpí, ale žádná omezení prozatím nechystáme, vodu se snažíme přes noc obměňovat ze studny, kde je jí ještě dost,“ říká Jiří Motola, správce areálu přírodního koupaliště Litovel.

Naopak, k omezením byli již přinuceni sáhnout třeba v pražském Radotíně. Kvůli nedostatku vody muselo koupaliště přikročit ke snížení kapacity z 800 na 600 návštěvníků, kteří mohou být v areálu najednou. Lidé si také mohou koupit vstupné jen na čtyři hodiny.

Přistupuje se i ke zdánlivě kuriózním doporučením - např. že by lidé neměli nosit volné plavky, a to kvůli tomu, že v nich zůstává příliš vody.

 

Právě se děje

Další zprávy