Vedení ČEZ je bez odměn. Dividenda zůstala na 40 korunách za akcii

Petr Zenkner ČTK Petr Zenkner, ČTK
Aktualizováno 3. 6. 2016 18:14
Rozhodla o tom dnešní valná hromada firmy. Celkem firma na dividendách z loňského zisku vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun. Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Libor Fojtík

Praha - Členové představenstva a dozorčí rady ČEZ nedostanou stejně jako loni odměny ze zisku. Rozhodla o tom dnešní valná hromada firmy.

Zároveň schválila, že energetický gigant vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých třech letech, 40 korun za akcii před zdaněním.

Je to podobná výše jako v posledních třech letech, jen ukrajuje firmě stále větší část zisku. Nyní je to 78 procent, ještě v roce 2012 to byla o málo více než polovina. Vedení ale hodlá podobnou výši dividend držet i v budoucnu.

Mezi akcionáře ČEZ rozdělí 21,5 miliardy korun. Stát, který je se 69,7 procenty největší akcionář, získá 15 miliard.

Největší česká energetická společnost začala akcionářům dividendy vyplácet v roce 2001. Nejvyšší hodnotu zatím ČEZ vyplatil v roce 2010. Tehdy to bylo 53 korun na akcii.

Tantiémy loni nebyly členům vedení firmy vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. Od roku 2010 přitom bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Letos navrhlo představenstvo vyplatit 23 milionů korun, návrh však byl zamítnut.

Zisk snížily odstávky

Loňské tržby ČEZ byly přes 210 miliard korun, čistý zisk dosáhl hodnoty 27,7 miliardy korun. Hospodaření firmy ovlivnila neplánovaná odstávka třech ze čtyř jaderných bloků elektrárny v Dukovanech, které stály od září do prosince.

ČEZ uvedl, že ušlý zisk byl 2,5 miliardy korun. Menšinový akcionář ČEZ Miloš Šnobr odhaduje ztráty firmy kvůli odstávkám v Dukovanech a také v Temelíně až na čtyři miliardy korun.

Ještě začátkem roku 2015 vedení ČEZ optimisticky očekávalo, že vyrobí z jádra nejvíce elektřiny v historii firmy. Nakonec Dukovany a Temelín místo plánovaných rekordních 31,8 miliardy kWh vyrobily 26,8 miliardy.

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše hospodaření firmy výrazně ovlivnily klesající ceny elektřiny, zapříčiněné hlavně poklesem světových cen komodit, jako jsou ropa, černé uhlí a částečně zemní plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy