V nové opavské továrně na sušenky najde práci 200 lidí

ČTK ČTK
19. 11. 2013 13:40
Společnost Mondelez investuje do stavby další haly dvě miliardy korun.
Foto: Aktuálně.cz

Opava - V rozšířené opavské továrně na sušenky Opavia-LU chce její majitel, společnost Mondelez International, zaměstnat nejméně 200 dalších lidí. Nový provoz má být spuštěn v roce 2015. Firma do stavby další haly v Opavě-Vávrovicích investuje dvě miliardy korun. Novinářům to řekl jednatel a ředitel závodu Opavia Slavomír Pudiš.

"Nový provoz chceme spustit v roce 2015. Nyní probíhají přípravné práce. Začali jsme už s náborem lidí na inženýrské pozice," uvedl ředitel. Podle něj se současná velikost závodu zdvojnásobí. Společnost již od roku 2010 investovala do výroby sušenek v Evropě 240 milionů amerických dolarů. Investice putovaly do závodů ve Francii, Británii a střední Evropě.

V nové hale bude umístěno pět výrobních linek. Na nich se budou vyrábět především sušenky BeBe Dobré ráno a Oreo, které zamíří na evropský trh. "Reagujeme tak na růst spotřeby našich výrobků. Očekáváme na evropských trzích zvýšení poptávky po těchto značkách. V Evropě jsou známy jako belVita," uvedl Pudiš. Od roku 2009 čisté příjmy z prodeje sušenek Oreo v Evropě stouply o 25 procent a belVita o 18 procent.

Proč vyhrála Opava

Mezinárodní potravinářská společnost místo pro novou halu hledala na více místech. "Prošli jsme si nabídky z celé Evropy. Od východu na západ," uvedl ředitel. V úvahu přicházela jak stavba nové továrny, tak i rozšíření některé výroby.

Uspěla Opava, kterou má firma za nejefektivnější v Evropě. Představuje tak dobrou základnu pro budoucí růst. Důležitým faktorem byla podle představitelů firmy i kvalifikovaná pracovní síla.

Firma také uvedla, že velká většina pracovních míst bude určena pro pracovníky se středním odborným vzděláním v potravinářských a technických oborech. Práci zde najdou i nástrojáři, elektromechanici či údržbáři. Příležitost dostanou místní dodavatelé z blízkého okolí, především dodavatelé mouky a cukru.

Kraj zlepší dopravní dostupnost

Na Opavsku se nezaměstnanost pohybuje kolem osmi procent, což znamená přibližně 10 000 nezaměstnaných. Primátor Opavy Zdeněk Jirásek proto investici vítá. "Významným způsobem ovlivní zaměstnanost," řekl. Město projekt dlouhodobě podporuje. Pro případný další rozvoj firmy je připraveno poskytnout své pozemky. Podporu slíbil i Moravskoslezský kraj. Zavázal se, že zlepší dopravní dostupnost areálu.

Společnost Mondelez International je bývalou divizí sušenek, cukrovinek a pochutin firmy Kraft Food. Loňské tržby firmy činily 35 miliard USD. Mondelez působí ve 165 zemích a je největším světovým výrobcem čokolád, sušenek, žvýkaček, kávy a nápojů v prášku. Mezi její značky patří Cadbury, Cadbury Dairy Milk, Milka, Jacobs, Lu, Nabisco, Oreo, Tang či Trident.

Opavia-LU vznikla v roce 1999, kdy se rozdělila a.s. Čokoládovny na dvě nástupnické organizace - Danone Čokoládovny, dnes Opavia-LU, a Nestlé Čokoládovny. Historie společnosti sahá do roku 1840, kdy byla v Opavě založena firma Theodor Fiedor. Společnost Čokoládovny byla v letech 1992 až 1998 společným podnikem dvou hlavních strategických partnerů, švýcarského Nestlé a francouzského Danone.

 

Právě se děje

Další zprávy