V Německu začala další stávka železničářů, vlaky z Česka budou končit v Drážďanech

ČTK ČTK
9. 1. 2024 19:46
V Německu začala další stávka železničářů, vlaky z Česka budou končit v Drážďanech

Na německé železnici v úterý večer začala stávka strojvedoucích nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), ke kterým se v noci na středu přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, potrvá do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, odřeknuty budou i některé spoje z Česka. Dráhy DB se snaží stávku právní cestou zastavit, zemský pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem ale o věci zatím nerozhodl.

Dráhy se na poslední chvíli pokusily stávku odvrátit, pracovní soud ve Frankfurtu ale v pondělí rozhodl, že odbory GDL mohou protest uspořádat. DB se proto odvolaly k zemskému soudu, který o věci zatím jedná. Dráhy uvedly, že pokud v úterý večer soud nakonec stávku zakáže, i tak budou vlaky ve středu jezdit podle nouzového řádu.

Stávka v nákladní dopravě začala v 18:00. Od středečních 2:00 se protest rozšíří i na městské, regionální a dálkové vlaky osobní dopravy. Při předchozích dvou stávkách v listopadu a prosinci nevyjelo asi 80 procent spojů, situace bude nyní podobná.

Dráhy předem vyzvaly cestující, aby od středy do pátku jízdu vlakem odložili, protože není jisté, jaké spoje se podaří vypravit. Vlaky, které nakonec skutečně vyjedou, budou zřejmě přeplněné. Lidé, kteří mají zakoupenou jízdenku na období stávky, ji mohou použít později, a to bez vázanosti na konkrétní vlak. Možné je také lístky a rezervace míst bezplatně vrátit.

České dráhy uvedly, že vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem budou končit v Drážďanech, odkud se také budou vracet zpět do české metropole. Noční vlaky z Prahy do Curychu jízdu ukončí již v Děčíně.

 

Právě se děje

Další zprávy