Útraty ruských turistů v českých obchodech klesly o osminu

ČTK ČTK
5. 9. 2014 14:55
Na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo EU se ale nadále podílejí téměř polovinou.
Prahu navštívilo ve druhém čtvrtletí zhruba o 23 tisíc Rusů méně než před rokem.
Prahu navštívilo ve druhém čtvrtletí zhruba o 23 tisíc Rusů méně než před rokem. | Foto: Thinkstock

Praha - Ruští turisté utratili v tuzemských obchodech letos zatím o 12 procent meziročně méně. Na celkových útratách zahraničních turistů ze zemí mimo EU se ale nadále podílejí ze 49 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH.

Největší nárůst útrat v obchodech si od letošního ledna do srpna připsali Jihokorejci (48 procent). Jejich podíl je však na objemu celkových nákupů pouze dvě procenta. Rostly také nákupy návštěvníků z Ázerbájdžánu (42 procent), Číny (30 procent) a Izraele (24 procent).

Z hlediska podílu národností na celkových tržbách jsou na druhém místě za Rusy turisté z Číny následováni návštěvníky z Tchaj-wanu, USA a Ukrajiny. Zahraniční turisté v Česku nejčastěji kupují oděvy a módu (61 procent), hodinky a šperky (19 procent) a sportovní vybavení a oblečení (tři procenta).

Podle údajů ČSÚ přijelo ve druhém letošním čtvrtletí do Česka o 14,1 procenta meziročně méně ruských turistů. Hlavní město jich navštívilo zhruba o 23 000 méně než ve stejném období před rokem. Ruské turisty v Česku nahrazují Němci a Číňané.

V letošním roce by podle odhadu agentury CzechTourism mohlo přijet do Česka zhruba 193 000 turistů z Číny. Meziročně půjde o 11procentní nárůst. Průměrná hodnota nákupu čínských turistů v ČR loni dosáhla téměř 16 000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy