Uhlí meziročně podražilo o desítky procent. Výrazně o něj vzrostl zájem kvůli obavám z cen a dostupnosti plynu

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 8. 2022 10:54
Uhlí meziročně podražilo o desítky procent. Výrazně o něj vzrostl zájem kvůli obavám z cen a dostupnosti plynu

Uhlí meziročně podražilo až o desítky procent. Obchodníci očekávají jeho další zdražení. Suroviny je zatím dostatek, problémy jsou někde ale například s černým uhlím. Výrazně se meziročně zvýšil zájem lidí o nákup uhlí, a to především kvůli obavám z nedostatku a ceny plynu. Vyplývá to z informací provozovatelů uhelných skladů.

"V současné době můžeme hovořit o nárůstu cen v rozmezí 20 až 30 procent v porovnání s rokem 2021. Předpokládáme, že ceny uhlí ještě, v řádu jednotek procent, porostou," řekl Jiří Havelka z firmy Havelka - uhelné sklady. Firma má zatím dostatečné zásoby uhlí. "Ale vzhledem k neustálému pohybu cen směrem vzhůru, nikdo včasnou objednávkou neudělá chybu," uvedl Havelka.

Lidé mají podle něj ve srovnání s loňským rokem daleko vyšší zájem o uhlí. "Aktuálně jsme zaznamenali nárůst objednávek o více než 20 procent," řekl Havelka. Vyšší zájem zaznamenal také Jindřich Janda z pražské společnosti Janda & Červ. "Ozývají se noví zákazníci, kteří netopili uhlím 20 let a mají stále kotle, tak si dělají pojistku, kdyby nebyl plyn. Nebo byla jeho cena extrémní," uvedl Janda.

 

Právě se děje

Další zprávy