U Loun se otevřel čtyřkilometrový úsek dálnice D7, celá bude hotová za pět let

ČTK ČTK
18. 12. 2023 10:11
U Loun se otevřel čtyřkilometrový úsek dálnice D7, celá bude hotová za pět let

Řidičům se otevřel nový čtyřkilometrový úsek dálnice D7 u Chlumčan nedaleko Loun. Dostavět zbývají čtyři úseky dálnice z Prahy do Chomutova. Hotovo bude za pět let. Náklady na stavbu činily zhruba 1,2 miliardy korun. Novinářům to řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Nová část dálnice navazuje z jedné strany na již hotovou část D7 u Sulce a z druhé strany na obchvat Loun. Kompletně dokončený bude úsek u Chlumčan v polovině příštího roku. "V krátkém půlkilometrovém úseku je dálnice svedena do dvou pruhů, tedy v provozu je v polovičním profilu, ve zbývající části je pohyb vozidel ve všech čtyřech pruzích," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Stavbu provázely komplikace při zakládání dálničního mostu. "Museli jsme za pochodu přeprojektovat hlubinné založení na největší mostní stavbě," uvedl ředitel firmy Metrostav Infrastructure Zdeněk Ludvík. Při zakládání mostu narazili stavaři na starý náhon mlýna, kvůli kterému měnili pažení kolem základů. Další překážkou byl stav mlýna, kdy nesměli stavbou vytvořit chvění a vibrace, aby se budovy nezřítily. "Řešili jsme problémy v rámci měsíců, po dohodě s ŘSD jsme zrychlili další práce," dodal Ludvík.

Největší most na stavbě dálnice D7 u Chlumčan na Lounsku prošel zátěžovými zkouškami na začátku prosince, v jeden okamžik na něm stálo šest naložených tatrovek, které vážily v součtu přes 190 tun. Až 16,5 metru vysoký a 175 metrů dlouhý most vede přes údolí Smolnického potoka. Pracovat budou dělníci na stavbě ještě další půlrok. Dodělat musí napojení na silnici I/7.

Na D7 chybí tři úseky ve Středočeském kraji a jeden v Ústeckém kraji, a to u Postoloprt na Lounsku. Tam se muselo kvůli dálnici posunout o 30 metrů fotbalové hřiště. Investice, kterou pokryly dotace od Ústeckého kraje, přesáhla 60 milionů korun. "To je nejsložitější úsek ze všech, nemáme ještě vydané územní rozhodnutí," uvedl Mátl.

Vyřešit museli stavaři způsob překonání řeky Ohře a ochranu před stoletou vodou a s městem Postoloprty pak jednotlivé nadjezdy. "Územní rozhodnutí bude v roce 2024 vydáno, my zároveň zpracováváme dokumentaci pro stavební povolení,abychom záhy zahájili výkupy a dokázali v roce 2025 požádat o stavební povolení a nejpozději v roce 2026 stavbu zahájili," řekl. Úsek je dlouhý zhruba čtyři kilometry Do konce roku 2028 by měla být podle Mátla celá dálnice hotová.

 

Právě se děje

Další zprávy