Turbína pro Nord Stream 1 je plně funkční, může se odeslat zpět do Ruska, uvedl Scholz

ČTK ČTK
3. 8. 2022 14:14
Turbína pro Nord Stream 1 je plně funkční, může se odeslat zpět do Ruska, uvedl Scholz

Ruská turbína pro plynovod Nord Stream 1, která byla kvůli servisu v Kanadě, je plně funkční a může být kdykoliv odeslána zpět do Ruska za předpokladu, že ji Moskva bude ochotna převzít. Ve středu to řekl německý kancléř Olaf Scholz, který navštívil závod společnosti Siemens Energy, kde se turbína teď nachází. Rusko podle Scholze nemá důvod návrat zařízení zdržovat.

Osud 12 metrů dlouhé turbíny je bedlivě sledován. Evropské vlády totiž Rusko obvinily, že pod falešnou záminkou snižuje dodávky plynu, aby se tak mstilo za západní sankce uvalené po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva to popírá a jako důvod nižšího průtoku plynu potrubím Nord Stream 1 uvádí problémy s turbínou.

Pohyb turbíny byl doposud zahalen tajemstvím a až do oznámení Scholzovy návštěvy nebylo přesně známo, kde se nachází. Scholz, který stál vedle turbíny, novinářům řekl, že smyslem jeho návštěvy je ukázat světu, že turbína existuje, funguje a může být dodána, ale musí někdo říct, že ji chce.

Generální ředitel společnosti Siemens Energy Christian Bruch potvrdil, že firma jedná s ruskou plynárenskou společností Gazprom o dodávce turbíny. Žádná dohoda ale zatím nebyla uzavřena, informovala agentura Reuters.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na Scholzova slova reagoval sdělením, že Gazprom nyní čeká na dokumenty, které umožní návrat turbíny z Německa. Podle Moskvy je potřeba předložit dokumenty, které prokážou, že na zařízení se nevztahují západní sankce. Mluvčí německé vlády uvedl, že na turbínu se v současnosti sankce nevztahují, a proto dokumenty požadované Ruskem nejsou nutné.

 

Právě se děje

Další zprávy