Tržby ve službách ve 2.čtvrtletí stouply poprvé od konce roku 2019

ČTK ČTK
9. 8. 2021 9:51
Tržby ve službách ve 2.čtvrtletí stouply poprvé od konce roku 2019

Poskytovatelům služeb stouply ve druhém čtvrtletí tržby meziročně bez očištění o 14,8 procenta, vzrostly tak poprvé od konce roku 2019. Nejvyšší nárůst zaznamenala odvětví spojená s cestovním ruchem, což bylo dáno loňským výrazným propadem jejich tržeb kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19. Například letecké dopravě tržby vzrostly na více než dvojnásobek. Vyplynulo to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby ve službách meziročně vyšší o 13,8 procenta, mezičtvrtletně reálně vzrostly o 3,4 procenta.

"Čtvrtletní tržby ve službách vzrostly poprvé od konce roku 2019. Vysoká tempa růstu v odvětvích spojených s cestovním ruchem jsou důsledkem výrazných propadů v loňském roce," uvedla ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková. Vedle letecké dopravy výrazný meziroční nárůst tržeb zaznamenalo ubytování, kde se tržby zvýšily téměř o třetinu. Tržby cestovních kanceláří byly v porovnání s loňským druhým čtvrtletím více než pětinásobné.

 

Právě se děje

Další zprávy