Těžba dřeva v Česku byla loni největší za pět let. V lesích ho ale neubývá

ČTK ČTK
8. 6. 2016 10:05
I přes zvýšení těžby dřeva stále platí, že její hodnoty jsou nižší než množství dřeva, které v lese přirostlo. Nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci, se na celkové těžbě podílí zhruba polovinou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Těžba dřeva v Česku loni vzrostla zhruba o pět procent na 16,2 milionu metrů krychlových a byla nejvyšší za posledních pět let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, na které dnes upozornil deník E15.

Výrazně vyšší byla především nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci. Stoupla o 80 procent na 8,2 milionu kubíků.

"Přestože bylo za loňský rok vykázáno zvýšení celkové těžby dřeva, její hodnoty jsou nižší než množství dřeva, které v lese přirostlo. Tak je tomu ostatně dlouhodobě," sdělila mluvčí.

Podíl nahodilé těžby z celkové byl tak zhruba 50 procent. V minulých letech se přitom tento podíl pohyboval kolem čtvrtiny až třetiny. Podle mluvčí ministerstva zemědělství Markéty Ježkové k tomu přispěl zhoršený zdravotní stav ve smrkových porostech po loňském extrémním horkém a suchém roce v celém středoevropském prostoru.

Většina vytěženého dřeva pocházela z jehličnatých stromů, která se na celkové těžbě podílí zhruba 90 procenty. Mezi nimi převažoval smrk, jehož těžba dosáhla téměř 12,2 milionu metrů krychlových.

Těžba dřeva z listnatých stromů loni klesla o desetinu na 1,8 milionu kubíků, nejvíce se kácel buk (763 390 m3).

Nejvíce dřeva se opět vytěžilo v Jihočeském kraji, a to 2,3 milionu kubíků. Přes dva miliony se vytěžilo už jen v Olomouckém kraji, v ostatních to bylo méně.

Necelá polovina těžby dřeva v tuzemsku připadá na státní Lesy České republiky. Podnik loni vytěžil necelých 7,7 milionu metrů krychlových dřeva.

 

Právě se děje

Další zprávy