YouTube podpoří kreativní uživatele

LP Fish
3. 6. 2011 16:30
Youtube umožní používat a dále publikovat videa pod volnou licencí Creative Commons. Partnery poskytující obsah budou hlavně zpravodajské televize.
Foto: Reuters

Pokud používáte editor videí na YouTube, ale nikdy jste si nebyli jistí tím, zda svojí tvorbou neporušujete autorská práva, od včerejška byste měli mít jasno. Některá videa půjdou stříhat či remixovat beze strachu, že vám je server nakonec znemožní publikovat.

 

 

Majitelé autorských práv mají od včerejška možnost poskytnout videa k dalšímu použití a publikovat je nejen pod základní, poměrně restriktivní YouTube Standart Licence, ale také pod volnou licencí Creative Commons.

 

Volná licence

 

Při zveřejnění videa budou v pravém dolním rohu uveřejněny odkazy na zdrojová videa. Pod volnou licenci půjdou hromadně převádět i existující videa.

 

Přístupná bude zatím jen jedna z celkových šesti Creative Commons licencí, umožňujících video obsah volně upravovat a dál šířit.

Pro start novinky však YouTube podepsala také smlouvu hned s několika novými partnery, kteří pro začátek poskytnou k volnému použití tisíce nových videí.

 

Půjde především o archivní zpravodajské materiály. Poskytne je například americká „vládní" televize C-SPAN, server PublicResource.org, Hlas Ameriky, ale i katarská televize Al Džazíra.

 

Bez obav

 

Novinka bude platit i pro případ komerčního využití a měla by na YouTube vytvořit podmínky pro vznik kreativních komunit, které budou na serveru trávit víc času a vytvoří si k němu silnější „sociálnější" vazby.

 

Majitelé účtů Na YouTube by tak službu mohli začít vnímat nejen jako on-line televizi pro přehrávání krátkých klipů, ale také doslova jako on-line střižnu, bez obav z porušení autorských práv třetí strany. Podle reakcí na fórech lze usuzovat, že uživatelé YouTube jsou z novinky nadšeni.

 

Právě se děje

Další zprávy