World of Warcraft: Burning Crusade

Libor Vacata
13. 10. 2006 0:00
World of Warcraft je momentálně nejhranějším MMORPG na světě, a jeho rozlehlý svět se brzy ještě rozšíří.
Foto: Aktuálně.cz

Necelé dva roky po vydání se vynikající MMORPG World of Warcraft stále těší obrovskému zájmu široké herní komunity. Svědčí o tom nejen milióny aktivních účtů, ale také snaha autorů neustále do hry přidávat nový obsah. Po sérii objemných opravných patchů by se měl objevit rozšiřující datadisk Burning Crusade, obsahující nové rasy, nepřátelská monstra, venkovní lokace, podzemí a mnoho dalšího.

Vyšší level
Poslední měsíce se Blizzard v průběžně vydávaných opravách (patchích) mimo jiné snažil o vybalancování jednotlivých herních povolání. V zatím naposled vydané verzi 1.12 byly např. kompletně změněny zlodějské talenty a nových specialit se pochopitelně dočkáme rovněž v datadisku Burning Crusade. Zásadní změnou v herním systému totiž bude navýšení maximálního levelu postav ze současných šedesáti na sedmdesát. To pochopitelně přinese řadu nových kouzel a významné obohacení talentových stromů, v nichž se v zájmu herního balancování posunou nejsilnější schopnosti na vyšší pozice. Z nových talentů stojí za zmínku např. schopnost šamanů nosit zbraň v obou rukou.

Foto: Aktuálně.cz

Krvaví elfové a Draenei
Kromě zvýšení maximální úrovně autoři do hry přidají také dvě zbrusu nové rasy. Na straně Aliance to jsou namodralí urostlí tvorové nazvaní Draenei a k Hordě se přidají ušlechtile rostlí krvaví elfové. Obě rasy se hodí spíše pro kouzelnická povolání a jejich příchod zásadním způsobem ovlivní zejména PvP souboje mezi Hordou a Aliancí. Díky krvavým elfům totiž Horda získá povolání paladin a naopak příchod Draenei umožní Alianci hrát za šamany.

Foto: Aktuálně.cz

Tím by se měly potencionální síly obou stran v battleground arénách vyrovnat. Snaha o oživení PvP bojů je koneckonců patrná i z posledního patche 1.12, který přinesl bitvy mezi různými servery a speciální klání přímo v otevřeném herním světě (např. v lokaci Silithus). A právě na bitvy mimo battleground arény by měl být kladen stále větší důraz. Neznamená to však, že by Blizzard na battlegroundy zanevřel, do datadisku chystá arénová klání dvojic, trojic a pětičlenných skupinek, a to i v rámci stejné frakce.

I pro menší gildy
Přítomnost paladinů a šamanů na obou stranách samozřejmě ovlivní taktéž mnohačlenné gildovní raidy, a to nejen v jejich složení, ale také v použitých bojových taktikách proti různým bossům. Zatímco v současné době je ve hře kladen největší důraz na spolupráci čtyřicetičlenných skupin, datadisk Burning Crusade by se měl zaměřit spíše na instance pro 5, 10 a 25 hráčů.

To umožní i menším gildám získat kvalitní epické vybavení a měl by se tak potřít rozdíl mezi početnými "elitními" gildami a společenstvími s komornější atmosférou. Nejlepší sety brnění a zbraní by tak mělo být možné získat právě v instancích pro pětadvacet bojovníků. Pochopitelně se bude jednat o zcela nové a pro každé povolání unikátní vybavení, takže motivace k prohledávání přidaných dungeonů určitě chybět nebude.

Foto: Aktuálně.cz

Nová území
Burning Crusade samozřejmě přidá do hry množství nových lokací, a to jak v otevřené krajině, tak i v podzemí. V první řadě přibude celé území Outland, do nějž se dostanete pouze tzv. temným portálem. Oblast je domovem rasy Draenei, tudíž se můžete těšit na její unikátní historii, NPC postavy, questy a v neposlední řadě i nepřátelské potvory. Naleznete zde například pevnost Hordy nazvanou Hellfire Citadel nebo třeba speciální draky, na jejichž hřbetě se dokonce budete moci prohánět po krajině.

Létání na dracích určitě patří mezi největší lákadla chystaného datadisku. Změny se budou týkat i stávajících území, takže například v dosud opuštěném průsmyku Deadwind Pass nově naleznete tajemné místo Karazhan. V datadisku přibude ještě celá řada začátečnických i pokročilých lokací, takže nemusíte mít strach, že byste neměli kde získat potřebné zkušenosti k dosažení vytouženého 70. levelu.

Jeskyně času
Nejvýznamnější instancí by se měla stát lokace Caverns of Time, jenž se stala domovem obávaného draka Nozdormu. Než se však dostanete do jeho brlohu a potažmo k pokladu odpočívajícím v útrobách jeho břicha, budete se muset probít přes množství jeho nohsledů, což bude práce pro zkušené a velmi dobře vybavené skupiny hráčů. Zajímavým zpestřením by se mohly stát zábavné questy a části dungeonu měnící se různě podle času. Odměnou za překonání časových hrátek a jiných nástrah pochopitelně získáte unikátní výzbroj či jiné vybavení.

Foto: Aktuálně.cz

Inovace se budou dotýkat rovněž výrobních řemesel. Kromě úpravy a přidání receptů stávajícím řemeslníkům, přibude do hry jedno nové povolání zlatník, nebo chcete-li výrobce šperků. Ten by měl mít možnost nejen vyrábět z natěžených drahokamů náhrdelníky, prsteny a náušnice, ale rovněž do jisté míry upravovat stávající zbroj. Burning Crusade totiž představí u brnění a zbraní tzv. sockety, do nichž bude možné vkládat speciální drahokamy s různými účinky (např. přidání hodnoty k vlastnostem nebo posílení léčení či jiných kouzel).

Spuštění datadisku Burning Crusade nepochybně patří mezi nejočekávanější události v on-line herním světě. Autoři nedávno odložili jeho vydání až na začátek roku 2007, tak se jim snad podaří odladit všechny herní inovace k dokonalosti. Ještě před zprovozněním datadisku by měl být vypuštěn patch 1.13, jehož podrobnější obsah autoři zatím oficiálně neoznámili.

 

Právě se děje

Další zprávy