Vítězné projekty Ars Electronica 2011

Vítězné projekty Ars Electronica 2011
Art Orienté Objet (FR) - May the Horse Live in Me 
Vítězný projekt kategorie Hybridní umění vyvolal značné kontroverze. Představuje rituál pokrevního bratrství koně a člověka. Imunologicky upravená koňská krev je injekčně vpravena do těla performerky, aby vyvolala možný terapeutický proces.
Alessandro Bavari (IT) - Metachaos 
Vítěz kategorie Počítačová animace/Film/VFX přdstavil temnou vizi světa v podobě multidisciplinárního audiovizuálního projektu. Za pomoci míchání různych vizuálních technik Bavari ztvárnil tragické aspekty lidské přirozenosti jako válka, šílenství a nenávist.
Choke Point Project / P2P Foundation (NL) 
Majitelé zlaté sošky v kategorii Next Idea reagují na nedávné vypnutí internetu ze strany autoritativních režimů. Upozorňují na to, že internet zdaleka není tak decentralizovaný, jak se mnoho lidí domnívá. Mapují web a pracují na systému distribuovaného přístupu k internetu, který by nebyl závislý na národních vládách.
Newstweek - Julian Oliver, Danja Vasiliev (NL/RU) 
Dvojice vítězů kategorie Interaktivní umění představila zařízení, pomocí kterého je možné modifikovat zprávy oficiálních médií. Autoři upozorňují na to, že schéma světové sítě je děravé a náchylné k manipulaci. "Lidé by neměli věřit všemu, co vidí na obrazovce počítače," tvrdí autoři.
Foto: Ars Electronica GmbH
Jan Kovalík
5. 9. 2011 9:55

Technologicko-umělecký festival Ars Electronica v rakouském Linci ještě pokračuje. Zlaté sošky pro letošní vítěze jednotlivých kategorií jsou ale už rozdány. Tady jsou projekty, oceněné nejprestižnější světovou cenou v oblasti digitálního umění.

 

Právě se děje

Další zprávy