Satelity NASA ovládli hackeři, mohli je nechat spadnout

LP Fish
31. 10. 2011 10:30
Zpráva komise amerického Kongresu hovoří podle agentury Bloomberg o infiltraci satelitů NASA, které sbírají informace o klimatických podmínkách. Útoky se staly v letech 2007 a 2008 a nesou rysy čínské vojenské strategie.

Dva vesmírné satelity ve vlastnictví americké NASA ovládli v letech 2007 a 2008 na několik minut cizí, možná čínští armádní hackeři. Satelity mohli nechat spadnout, ovlivňovat jejich pohyb a také ovládat, zda vysílají a přijímají informace.

Podle agentury Bloomberg se o tom zmiňuje každoroční zpráva o americko-čínských ekonomických a bezpečnostních vztazích, která se chystá na příští měsíc do zákonodárného Kongresu.

Přes internet do vesmíru

Napadený satelit Terra Am-1 studuje změny klimatu podle údajů o počasí a povrchu půdy. Bývá nazýván vlajkovou lodí operačního systému satelitů země. Kromě něj hackeři podle zprávy dokázali ovládnout i systém satelitu Landscape-7.

K průniku do operačního systému satelitů došlo čtyřikrát přes pozemní základnu Svalbard Satellite na norských Špicberkách. Pro hackery se stala díky připojení na běžnou internetovou síť jednoduchým přístupovým bodem.

Zpráva se nezabývá přesným způsobem, jakým k "hacknutí" došlo, ani doslova neobviňuje z útoku čínskou vládu. Zmiňuje ale, že atak odpovídá čínské vojenské strategii, která zahrnuje vypnutí nepřátelských vesmírných systémů a mluví v této souvislosti doslova o zařízeních družicové kontroly.

Čína odmítá účast

Mluvčí čínského zastupitelství ve Washingtonu Wang Baodong komentoval zprávu prohlášením, ve kterém mimo jiné napsal, že komise kongresu "už mnoho let sbírá nepodložené historky, aby poškodila obraz Číny". Možnou roli čínské vlády v pozadí řady kyberzločinů totiž zpráva zmiňovala už v roce 2009.

Podle statistiky amerického Ministerstva obrany je počet počet podobných aktivit na internetu stále alarmující. V roce 2001 došlo k 3651 pokusům o proniknutí do nějakého systému, v roce 2009 pak k 71 661.

V letošním roce se odhaduje něco přes 55 000 odhalených pokusů, podobný počet jako v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy