Ruská firma Yota pracuje na telefonu s dvěma displeji

tl
28. 12. 2012 17:10
Společnost Yota skloubila smartphone se čtečkou knih
Foto: GSMARENA.COM

Trh s mobilními telefony je v současnosti téměř ovládán firmami Apple a Samsung a jiným výrobcům proto činí značné potíže se na tomto trhu nějak prosadit. Poměrně neznámá ruská společnost Yota se rozhodla, že to také zkusí a vyrobila proto svůj první vlastní telefon. Aby se ale od svých konkurentů alespoň částečně odlišila, dala do svého smartphonu, který nazvala jednoduše Yota Phone, dva displeje.

Tím prvním displejem je klasický dotykový LCD displej, jaký můžeme znát z řady jiných smartphonů. Ten druhý, který se nachází na zadní části telefonu, je zase stejný jako displeje, které využívají čtečky elektronických knih. Oba dva displeje mají úhlopříčku 4,3 palce, přičemž ten čelní má rozlišení 1280x800 pixelů.

Druhý displej funguje i po vypnutí telefonu

A k čemu vlastně vlastně tento telefon potřebuje dva displeje? Zatímco úloha LCD displeje je jasná, ten druhý má sloužit především k šetření baterie. Protože displej s elektronickým inkoustem má výrazně nižší spotřebu než klasické displeje, je možné si na Yota Phonu číst knihu nebo novinové články podstatně déle, než na běžných smartphonech. Na zadním displeji navíc obraz zůstane i po vypnutí telefonu, díky čemuž na něm lze mít například načtenou mapu, kterou je možné používat i po vybití baterie.

Do výbavy Yota Phonu dále patří dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 s taktem 1,5GHz, 12Mpx fotaparát, podpora LTE sítí a 32 nebo 64GB interní paměti. Telefon poběží na systému Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Představen bude v únoru na konferenci MWC 2013 a na trh by měl být vypuštěn v polovině roku

 

Právě se děje

Další zprávy