Recenzujeme další hry pro PlayStation 3!

Radek Pergl
25. 3. 2007 0:00
Tentokrát vynášíme kruté ortely nad Formulemi, Ridge Racerem nebo Genji: Days of the Blade.
Foto: Hratelně.cz

Sledujte náš PlayStation 3 speciál!

Na druhý díl jsme si již schovali tituly, které zřejmě uspokojí jen vyhraněné skupiny hráčů. Pokud tedy neholdujete Formulím, zvláštně pojatým závodům nebo dálnému východu v dálných časech, pak se tady snad ani moc nerozhížejte a spíše skočte do našeho prvního dílu, kde si jistě vyberete.

Foto: Hratelně.cz

Formula One Championship Edition
Hodnocení: 78%
Sony PlayStation je jedinou platformou, pro kterou dlouhá léta vychází každoročně exklusivní série Formula One. Japonský novorozenec nezůstal pozadu, a tak mohou novopečení majitelé PS3 najít v seznamu launchových titulů i královskou disciplínu automobilového sportu.

Zpočátku se hovořilo o revoluci, dnes můžeme suše konstatovat, že se žádná nekoná. Přestože závody F1 s přízviskem Championship Edition patří do žánrové elity, nic převratného nepřináší. Důkazem je mimo jiné i licence na dnes již neaktuální ročník 2006. Devizou rádoby novogeneračního pokračování je především audiovizuální zpracovaní, kdy za potlesku plně trojrozměrných fanoušků na přilehlých tribunách a podpory majestátně bouřících motorů dvaadvaceti monopostů projíždíte při sobotním tréninku kanadskou Coin Senna, kde vás oslňují sluneční paprsky, prosvítající mezi korunami stromy. Hru nově obohatilo zaváděcí kolo, online režim pro jedenáct hráčů (zbytek zastoupí AI) nebo atraktivnější průběh kvalifikací, předepsaný svazem FIA.

PS3 verzi Formula One zbytečně schazuje standartně nevyvážená obtížnost, trapný model poškození, přestože nám SCEA slibovala hory doly, a jmenovitě také malá životnost, která jde ruku v ruce s občasnou fádností. Po prvních minutách hraní není pochyb, že si budeme muset na plnohodnotné next-gen formule několik měsíců ještě počkat. Pro ty, co však pravidelně slintají u nedělních přenosů, je F1 Championship Edition správnou volbou.

Foto: Hratelně.cz

Ridge Rager 7
Hodnoceni: 69%
Tyhle slavné závody snad nemohou chybět u launche žádné z PlayStation, a tak tu máme díl s číslem sedm. Nicméně většina hráčů bude jistě očekávat mnohem více, případně něco jiného, takže sličná Reiko Nagase uspokojí novým Ridge Racerem zřejmě jen své nejzarytější fanoušky. Normálního hráče asi systém nitra a neustálého kontrolovaného smykování s celkem vysokou obtížností moc nedostane.

Grafika je pěkně ostrá a zvládá velmi slušivé efekty. Bohužel hnedle si začnete všímat drobných nedokonalostí, kde se auta neodrážejí v loužích na vozovce, jejich modely jsou značně jednoduché a o samotných tratích ani nemluvě. Hra se sice zuby nehty drží na vysokém frameratu, díky čemuž máte náramný pocit z rychlé jízdy, ale PS3 by určitě zvládla více.

Ačkoliv by se to molo zdát, Ridge Racer není jednoduchou hrou, což spolu s divnou arkádovou fyzikou zřejmě odradí většinu hráčů (resp. je to po zakoupení a následném několikaminutovém zahrání pěkně naštve), kteří raději sáhnou po MotorStormu nebo nových formulích. Nicméně pokud vám některý z předchozích dílů sednul, dá se předpokládat, že ani tentokrát tomu nebude jinak.

Foto: Hratelně.cz

Genji: Days of the Blade
Hodnoceni: 54%
Genji je asi největším zklamáním lineupu. První díl byl na PlayStation 2 byl u kritiky docela úspšný a to nejen díky své náramné grafice. Druhý Genji však působí jako nedodělaná rychlokvaška, která jen z části využívá možností konzole a nenabízí v podstatě nic nového. Sice se posuneme v čase o několik let, kde najdeme dvojici hrdinů, jak stále bojují s démonickými samuraji, dokonce přibydou další hratelné charaktery, mezi kterými pak budete moci přepínat a využívat jejich zvláštních dovedností, nicméně ani to z Genji neudělá nic víc, než klasickou rubačku v trochu lepším balení.

Modely jsou docela pěkné, všechno je hezky hladké, ale kamera umístěná na ta nejnemožnější místa nepřátelé jsou často mimo záběr, skáčete mimo záběr, sekáte mimo záběr, a neuvěřitelná linearita úrovní, kde doopravdy běháte po korýtkách úzkých jen několik metrů, strhávají hratelnost k průměru. Podobně je na tom i atraktivita prostředí, která se mnohdy nemůže s prvním dílem rovnat.

Ve výsledku jde o pestrobarevnou sekací akci s velmi divnou kamerou, pro kterou byste měli sáhnout pouze v tom okamžiku, že již všechny hodnocené tituly máte pořádně dohrané. Případně jste vášnivými japanofily a uspokojí vás cokoliv, co je jen trochu cítit vycházejícím sluncem. Jinak se ale najdou mnohem lepší způsoby, jak utratit sedmnáct stovek...

Článek je připraven ve spoluprácí s webem GamePro.cz a obchodem PlayCentrum, kterým tímto děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy