Piráti míří do příliš klidných vod

LP Fish
31. 8. 2011 16:00
Na internetu se objevila nová file-hostingová služba, kterých jsou na síti desítky. Liší se jen tím, že ji založili členové nejslavnější pirátské stránky Pirate Bay. Bude to dostatečný marketing?
Foto: Aktuálně.cz

Zdá se, že ikony pirátského hnutí ze slavného torrentového přístavu Pirate Bay jsou unavení z věčných sporů s úřady. Jejich nový projekt je tudíž až výchovně spořádaný, odpovídající normám a bohužel také celkem nudný.

Novou službu Bayfiles provozují Fredrik Neij a Peter Sunde prostřednictvím firmy založené v Hong Kongu.

Dodržujeme všechna práva

Bayfiles tak rozšíří počet file-hostingových služeb, jako jsou například populární Rapidshare, Megaupload nebo česká Uschovna či Capsa. Podobně jako výše zmíněné má nová služba ve svých podmínkách k používání zákaz dětské pornografie, rasistická či násilí oslavující díla, neautorizovaná díla chráněná autorskými právy či díla "s pokyny pro trestné činy proti veřejnému pořádku."

Stránka nenabízí žádné vyhledávání, pouze možnost uložit soubor. O uložení je pak proveden záznam, který "ukladateli" vygeneruje odkaz s adresou pro stažení. Majitelé budou reagovat na porušování autorských práv stejně jako na stížnosti v rámci nejtvrdšího zákona ochraňujícího autorská práva amerického Digital Millenium Copyright Act (DMCA). V případě, že někdo bude autorská práva porušovat opakovaně, bude mu zrušen účet.

Neregistrovaní členové navíc mohou uložit jen soubory o velikosti 250 MB. Registrovaní 500 MB. Teprve při zaplacení 5 euro se zvedne možnost ukládání na sympatických 5 GB. Podle majitelů může tento prostor sloužit například k zálohování vašich fotek nebo hudebních sbírek.

Proč to všechno?

Nabízí se však otázka, jaký má vůbec stránka Bayfiles smysl. Nenabízí totiž vůbec nic nového a trh je podobnými službami doslova zaplaven. Přidanou hodnotou je pouze sympaticky skandální minulost jejích zakladatelů. Je to ale důvod, začít používat tuhle nemastnou neslanou službu místo zavedených file-hostingových stránek?

 

Právě se děje

Další zprávy