Windows 10 přijdou na konci července. Vrátí se ke kořenům

Otakar Schön
1. 6. 2015 11:51
Ceny samostatně prodávaných kopií Windows 10 Microsoft zatím neoznámil.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: MIcrosoft

Redmond - Microsoft dnes zveřejnil datum zahájení prodeje nové generace operačního systému Windows. První počítače s Windows 10 se začnou prodávat 29. července 2015. Ve stejném termínu budou moci Windows 10 získat také majitelé PC, kteří si nový počítač koupí v následujících dvou měsících. Ceny samostatně prodávaných kopií Windows 10 Microsoft zatím neoznámil.

Microsoft již vydal aktualizaci pro Windows 7 a 8/8.1, který do pravého dolního rohu obrazovky přidává ikonu s logem Windows, jejímž prostřednictvím je možné „zarezervovat si“ bezplatný upgrade. Webová stránka Microsoftu ale uvádí, že k dispozici bude v srpnu tohoto roku, tedy s malým dostupem – může jít jen o pár dní, ale také o několik týdnů v závislosti na tom, jak bude Microsoft aktualizace distribuovat.

Windows 10 přinášejí v první řadě návrat ke kořenům Windows s větším důrazem na práci na klasických desktopech a noteboocích. Vedle toho firma nabídne také lepší podporu pro hybridní zařízení a po dvou letech naplní vizi jednotného operačního systému pro počítače, tablety i telefony. Windows 10 Mobile ale mají zpoždění, na trh by se tato verze měla dostat do konce tohoto roku.

Dřívější generace Windows při příchodu na trh zvýšily zájem o nové počítače, to se ale nyní podle analytiků nedá očekávat. Upozornila na to například zpráva společností IDC, podle níž celkový trh s PC poklesne v letošním roce o 6,7 procenta. Kromě konkurence v podobě tabletů a chytrých telefonů za menší zájem o počítače může i fakt, že poslední tři verze Windows (7, 8 a 8.1) nepřinesly zásadní zvýšení nároků na výkon počítačů a Windows 10 fungují na stejném hardwaru svižněji než Windows 7.

V Česku bez nejvýraznější novinky

Microsoft při propagaci Windows 10 vedle „návratu k desktopu“ používá nejvíce motiv virtuální asistentky Cortany, která se z telefonů Windows Phone dostává do stolních Windows. Cortana funguje podobně jako Siri od Applu nebo služba Google Now a nabízí možnost hlasového vyhledávání a ovládání některých funkcí počítače. Podobně jako Siri ale nenabízí podporu českého jazyka.

V českém prostředí uživatelé dostanou ve Windows 10 pouze integrované vyhledávání napojené na službu Microsoft Bing, která v českém prostředí i přes spolupráci se Seznamem nenabízí tak relevantní výsledky jako Google.

V redakci testujeme nový operační systém i kancelářský balík od Microsoftu. Líbí se nám nový design i funkce napojené na online služby.
1:40
V redakci testujeme nový operační systém i kancelářský balík od Microsoftu. Líbí se nám nový design i funkce napojené na online služby. | Video: Otakar Schön

Nová nabídka Start se od celoobrazovkového zobrazení ve Windows 8 vrací k původnímu principu zobrazení nabídky aplikací v levém spodním rohu obrazovky s tím, že si uživatel bude moci zapnout i větší zobrazení.

Další výraznou novinkou bude prohlížeč Microsoft Edge, který nahradí stávající Internet Explorer. Edge vyvíjený pod kódovým označením Spartan nabízí možnost doplňovat k webovým stránkám poznámky a sdílet je s kolegy nebo přáteli, nový režim čtení s možností uložit webové stránky k offline přístupu. Edge také nabídne podporu rozšíření od nezávislých vývojářů, která přispěla k úspěchu konkurenčních prohlížečů Mozilla Firefox a Google Chrome.

 

Právě se děje

Další zprávy