Notebooky ThinkPad slaví už dvacet let na trhu

tl
12. 10. 2012 8:47
První černý ThinkPad od IBM byl vyroben před dvaceti lety

V roce 1935 si někdejší šéf IBM Thomas J. Watson nechal registrovat ochrannou známku „Think", neboli myslet. Toto slovo se v následujících letech stalo jakýmsi mottem firmy a mimo jiné mělo její zaměstnance motivovat k lepším výsledkům.

Dnes už víme, že slovo „Think" IBM o několik desítek let později spojilo se svými notebooku ThinkPad, které letos slaví už dvacet let na trhu.

Tabelt ThinkPad už v roce 1991

Ne všichni si ale dnes už vzpomenou na to, že první zařízení nesoucí název ThinkPad nebyl notebook, ale tablet. Na něm IBM pracovalo během roku 1991 a vedoucí tohoto projektu pro něj zvolil jméno podle pracovního zápisníku (anglicky Notepad), který zaměstnanci IBM dostávali a na němž bylo natištěno velké „THINK".

První tablet ThinkPad možná sice i předběhl svou dobu, rozhodně se ale dobře neprodával a následně upadl v zapomnění. Jméno ale IBM nezatratilo a použilo ho pro svůj nový notebook ThinkPad 700.

Ten se na rozdíl od tabletu stal doslova hitem a IBM ho ani nestačilo dodávat do obchodů. První ThinkPad měl na svou dobu slušnou hardwarovou výbavu a rozměry. Uvnitř se nacházel 486SLC procesor s frekvencí 25MHz a disk s kapacitou 120MB, na kterém byl nainstalován systém Windows 3.1. ThinkPad 700 vážil 2,9 kg a měl rozměry 5,6 × 30 × 21 cm. Notebook se prodával velice dobře, i přestože stál okolo 4 300 dolarů.

Design i trackpoint notebookům zůstaly

První ThinkPad měl takřka totožný jednoduchý design, jako mají počítače s tímto označením dodnes. Zatímco dnešní ThinkPady se prodávají i touchpadem, ten první byl dodáván pouze s klasickým červeným trackpointem, který je pro počítače ThinkPad typický.

Notebooky ThinkPad jsou mezi uživateli populární ještě dnes, i když je už nevyrábí IBM, ale čínské Lenovo, které počítačovou divizi od IBM v roce 2005 koupilo. Čínská firma k ThinkPadům přidala řadu notebooků IdeaPad, která je určena pro koncové uživatele.

V roce 2011 navíc Lenovo oživilo i myšlenku tabletu a vydalo svůj první ThinkPad Tablet s Androidem. Letos na konci října se dočkáme už druhé generace, tentokrát s Windows 8.

 

Právě se děje

Další zprávy