Nokia představila nejnovější model z řady Lumia

tl
15. 5. 2013 17:00
Nová vlajková loď Nokie je zde. Od té staré se ale příliš neliší
Foto: slashgear.com

Nokia v úterý představila svou novou vlajkovou loď Lumia 925. Nový smartphone navazuje na model Lumia 920, od kterého se svou výbavou příliš neliší.

Největší změnu telefon prodělal v otázce použitého materiálu. Zatímco Lumia 920 byla vyrobena z polykarbonátu, u nového modelu vsadila Nokia na hliník, který ovšem tvoří pouze část povrchu krytu telefonu. Kromě toho je Lumia 925 o 2,2 milimetru tenčí a o 45 gramů lehčí než její předchůdce.

Další změnou prošel displej. Ten má sice nadále úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 1 280 x 768 pixelů, už se ale nejedná o TFT IPS panel, ale o AMOLED. Změnila se i velikost vnitřního úložiště, a to z 32 GB na 16 GB. Majitelé telefonu mají ale navíc zdarma k dispozici 7 GB na cloudovém úložišti SkyDrive.

Co se týče zbytku hardwaru, Lumia 925 je stejně jako její předchůdce vybavena procesorem Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz a 1 GB operační paměti.

Fotoaparát telefonu má nadále rozlišení 8 megapixelů a je vybaven přisvětlovací LED diodou a technologií PureView. Nokia ale slibuje, že Lumia 925 by měla mnohem lépe fotit ve špatných světelných podmínkách než její předchůdci. Foťák je navíc doplněn o řadu nových funkcí, mezi něž patří například aplikace Hipstamatic, která má být náhražkou Instagramu pro telefony s Windows Phone.

Další Lumie už v létě?

Výbava nejnovější Lumie v porovnání se současnými vlajkovými modely Androidu, jako je Samsung Galaxy S4 nebo Sony Xperia Z, poněkud pokulhává. To je způsobeno tím, že systém Windows Phone 8 zatím nepodporuje ani vyšší rozlišení displeje ani rychlejší procesory, a Nokia tak může do svých telefonů dávat jen to, co jí Microsoft v podobě dalšího updatu softwaru dovolí.

Vhledem k tomu, že Nokia ještě oznámila, že ještě v létě předvede své další telefony, je možné, že chystaná aktualizace Windows Phone 8 bude představena právě s nimi.

 

Právě se děje

Další zprávy