Internet nevytváří osamělé lidi, říkají ekonomové

LP Fish
8. 8. 2011 13:15
V dokumentu, který bude předložen na setkání nositelů Nobelových cen je internet místem, který obohacuje život v běžné realitě.
Díky internetu trávíme víc času venku.
Díky internetu trávíme víc času venku. | Foto: www.czechtourism.cz

Zatímco v České republice se na akademické půdě ještě pořád vážně diskutuje o nebezpečí internetu a sociálních sítí, které mají podle kritiků vychovávat osamělé lidi neschopné běžného kontaktu, v zahraničí se objevují zcela jiné pohledy tento problém. Sociálnost na webu má totiž podle výzkumu tří prestižních německých ekonomů pozitivní vliv nejen na samotné uživatele, ale také na ekonomiku. Prohlubují sociální kontakty, rozšiřují jejich počet v reálném světě a samotný internet nám ulehčuje cestu z našeho bytu ven za zábavou.


Uživatelům internetu nepřipadá život nudný

"Lidé mění své životy, ve kterých nejsou spokojení, za příjemné prostředí chatu a sociálních sítí. Přátelé je tam oproti reálnému životu vyslechnou. Když odejde jeden uživatel, poslouchá je zase někdo jiný. Nakonec jim připadá jejich skutečný život nudný a smutný," rozvíjí například svou teorii na serveru muniweb.cz český specialista na bezpečnost technologií Václav Jirovský , který na podobné téma v květnu přednášel na brněnské FF MU v bloku Bezpečně bludištěm internetu.

Jeho slova jsou však příkrém rozporu se zjištěním tří německých ekonomů z mnichovského institutu Ifo, jejichž práce má být předložena tento měsíc na setkání nositelů Nobelovy ceny. Stefan Bauernschuster, Oliver Falck a Ludger Woessmann v dokumentu podle tvrzení Guardianu dochází ke zjištění, že díky internetu jsme naopak více sociálně aktivní. "Neexistují žádné náznaky, že internet vůbec činí lidi osamělé," řekl Bauernschuster pro Guardian.  Podle něj internet naopak pozitivně ovlivňuje sociální aktivity dospělých i dětí v reálném životě.

Zábavu na Internetu většina lidí nehledá

Autoři studie například tvrdí, že internet v žádném případě neubírá dětem čas z reálných mimoškolních aktivit. Naopak. Díky internetovému připojení se zvyšuje počet přihlášených dětí do sportovních, baletních, hudebních a výtvarných aktivit, stejně jako do dalších klubů pro mládež. U dospělých zase vede k větší návštěvnosti divadel, kin, barů i restaurací. Autoři proto odmítají tvrzení, že internet izoluje lidi sociálně a narušuje tradiční základy společnosti.

Podle německého dokumentu 95% lidí využívá internet k vyhledávání informací, 89% pak k emailování. "Je zřejmé, že informační a komunikační funkce internetu dominují nad jeho pasivní zábavu funkci," řekl Falck Guardianu a postavil tento fakt do přímé opozice k pasivnímu konzumování televizní zábavy.

Komunikace a vyhledávání informací

Dokument přichází jen pár týdnů poté, co společnost Ofcom provedla průzkum v Británii a oznámila, že 60 % místních dospívajících že se cítí závislý na svých chytrých telefonech. 15% z nich uvedlo, že díky tomu čte méně knih, 7% díky nim méně sportuje a 6% se díky nim méně stýká s přáteli.

Podle ekonomů je však důvod k tomuto jevu nutné hledat jinde než na samotném internetu. "S pomocí internetu je mnohem snazší udržet kontakt s jinými lidmi a udělat plány setkat v reálném světě," píšou ve své práci, "hlavní funkcí internetu se zdá být vyhledávání informací a komunikace, které internet poskytuje kdykoli, což vede k sociální interakci."

 

Právě se děje

Další zprávy