"Indický" tablet Aakash se začne prodávat v lednu

Adam Pešek
24. 12. 2011 4:47
Nejlevnější tablet na světě Aakash se na trhu objeví koncem ledna 2012. Přichází ve dvou verzích a v Indii s ním chtějí podpořit školství
Foto: Reuters

Pravděpodobně nejlevnější světový tablet Aakash se pomalu blíží svému uvedení na trh. Kanadský výrobce DataWind začal přijímat online objednávky na studentskou verzi přístroje a u vylepšené verze už je k dispozici předběžná rezervace.

„Vylepšená verze tabletu Aakash bude v prodejnách dostupná koncem ledna," sdělil internetovému serveru The Mobile Indian zástupce společnosti. Původní plán přitom počítal se spuštěním prodeje letos v listopadu, nicméně samotný výrobní proces se dle mluvčího DataWindu z nečekaných důvodů protáhl.

Aakash vešel ve známost jakožto přístroj na podporu indického školství a tamní studenti si jej budou moci pořídit za dva a půl tisíce rupií (v přepočtu asi 920 korun). Vylepšená komerční verze nazvaná Ubislate 7 je pak o pět set rupií dražší (zhruba 1 100 korun).

Tablet běží na operačním systému Android 2.3, pohání jej sedmisetmegahertzový procesor Cortex A8 s grafickým akcelerátorem a operační paměť o velikosti 256 megabytů. Pevný disk má kapacitu 2 GB.

 

Právě se děje

Další zprávy