Hackeři chtějí vyslat vlastní družice i letět na Měsíc

LP Fish
2. 1. 2012 17:45
Hackerská skupina chce vypuštěním vlastního satelitu zabránit možnosti cenzurovat obsah internetu. Zajímá jí však i cestování za oběžnou dráhu.
Foto: NASA

Protipirátský zákon SOPA (Stop Online Porady Act) akceleroval celosvětovou hackerskou scénu. Na hackerské konferenci Chaos Communication Congress v Berlíně byl odhalen projekt Hackerspace Global Grid, jehož cílem je nechat balonem vynést na oběžnou dráhu vlastní satelitní družici.

Jde o výsledek dlouhodobější spolupráce na online platformě Hackerspaces, která sdružuje fyzické laboratoře z celého světa a umožňuje jim spolupracovat na složitějších, ale na oficiálních strukturách nezávislých projektech.

Internet mimo dosah pozemních jednotek

Na projektu Hackerspace Global Grid spolupracuje kromě amerických a německých hackerů také studentská německá výzkumná iniciativa Constellation, zaměřená na kosmonautiku a letectví.

Podle mluvčího Hackerspaces, známého amerického hactivisty Nicka Farra, má "kosmický" tým vysoké ambice. "Prvním cílem je internet ve vesmíru, bez možnosti cenzury. Řekněme internet mimo dosah pozemních jednotek".

K tomu je však potřeba nejen satelit, ale také pozemní jednotky, které s ním komunikují. Jeden z autorů projektu Armin Bauer proto vymyslel distribuovanou síť s nízkými náklady na pozemní stanice, které by si mohli koupit nebo postavit jednotlivci - nadšenci. "Zaměřujeme se na částku okolo 100 eur. Lidé nám psali, že tolik by byli ochotni do projektu dát," řekl pro BBC Bauer.

Malé pozemní stanice zapojené do sítě umožní lépe určit polohu satelitu v dané době a satelit tak bude snáz a spolehlivěji posílat data zpět na zem. První tři prototypy pozemních stanic chtějí mít hackeři v první polovině roku 2012, s jejich distribucí chtějí začít do roka.

Astronaut na Měsíci a dál

Dlouhodobým cílem "vesmírného programu" hackerů je však získat vědomosti z této oblasti a následně pomoci při vývoji nové elektroniky, nosné rakety a také při prvním výstupu amatérského astronauta na Měsíc, který je podle nich možný asi za 20 let.

Podle Farra jsou hackeři frustrováni tím, že posledními osobami, které byly vyslány za oběžnou dráhu, byli účastníci mise Apollo 17 v roce 1972. "Cílem je dostat se tam, kde jsme byli v roce 1970. Hackeři považují za urážlivé, že jsme tu technologii měli dřív, než se někteří z nich narodili."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy