GTA IV: The Lost and Damned - motorkářský styl

Martin Pelyněk
2. 2. 2009 0:00
Naskočte na choppera a užijte si datadisk k super hře.
Foto: Hratelně.cz

Málokdo může popřít, že Liberty City je jedním z nejlepších, ne-li rovnou nejlepším virtuálním městem, které je jako dělané pro nejrůznější příběhy. Těch se tu ostatně mohou odehrávat stovky, ba tisíce. A že Rockstar Games ve svých fantaziích nemají žádné meze, o tom už jsme se několikrát přesvědčili. Stejně jako desítky miliony hráčů. Část z nich loni Grand Theft Auto IV vynesla na piedestal nejúspěšnějšího zábavního produktu vůbec. A když dneska tak frčí nejrůznější obsahové přídavky, proč jich pár neudělat i pro GTA IV, že? Naštěstí nepůjde o žádné drobečky – za své peníze dostanete pořádně nahuštěný a zajímavý obsah. The Lost and Damned je v tomto směru první vlašťovkou.

Foto: Hratelně.cz

V popředí tohoto datadisku stojí motorkář Johny Kleibitz, který je členem motorkářského gangu The Lost a byl vytvořen zcela pro potřeby přídavku. Ačkoliv byste to z jeho obhroublé a všechno, jen ne důvěru, vzbuzující tváře asi nevyčetli, řídí se tento muž silným kodexem cti a na srdci mu ze všeho nejvíce leží dobro a osud jeho parťáků. Všechno se začne hroutit ve chvíli, kdy se z lochu vrací někdejšího vůdce gangu Billie a znovu si chce sjednat autoritu.

Ještě na oslavě svého přivítání ale zastřelí vůdce konkurenčního gangu Angels of Death a zruší tím dosud trvající příměří, které shodou okolností vyjednal Johny. Ale ten je loajální až za hrob, a přestože ví, že jeho šéf neudělal dobře, poslechne příkaz, který je jednoduchý. Musí sednout na mašinu a začít pronásledovat prchající členy Angels of Death, aby celou věc hned nevyslepičili svým kámošům. Takže sedne do sedla, čapne brokovnici a jednoho po druhém na „intro honičce“ pošle ke skutečným andělům.

Foto: Hratelně.cz

Zahraniční novináři si mohli vyzkoušet pár misí a už po několika minutách jim došlo, že se „chopper“ ovládá v datadisku neporovnatelně lépe než v původní hře a hráč si tak skutečně připadá, jako když sedí v sedle skutečného a nabouchaného železného oře. Když se Johny vrátí z vyjížďky, je Billie opojen krví a nenapadne ho nic lepšího, než zaútočit na hlavní stan Angels of Death.

A tady se dostává na scénu opravdový styl. Pár desítek chlapu, všichni pořádně vyšperkovaní členové gangu, usedá na své stroje, které patřičně vytúruje a uvádí v chod. Gang jede v nacvičené formaci. Nejenže to vypadá dobře a budí pohledy kolemjdoucích krasotinek. Autoři se rozhodli implementovat do hry opravdu vtipný efekt. Pokud tedy projíždíte takhle ve formaci, nebo zkrátka s několika dalšími motorkáři, stoupá vám sebevědomí a tím i nejrůznější schopnosti, třeba odhodlání k boji. Díky tomu lépe míříte a pácháte větší škody. Jen co dorazíte k základně nepřátelského gangu, máte možnost vyzkoušet jednu z nových zbraní. Není jí nic menšího než granátomet, jehož projektily ochotně letí skrz okenici a způsobují výbuch. Dědkové vybíhají, ale to už mluví Johnyho brokovnice.

Foto: Hratelně.cz

Jelikož se příběh The Lost and Damned odehrává paralelně k dějové lince Grand Theft Auta IV, nepřekvapí, že se s ní bude prolínat. A veteráni si jistě vzpomenou, že pan Kleibnitz měl pár výstupů už v originálu. Tentokrát si budete moct střihnout některé z misí, které jste absolvovali už v roli Nica Bellice, i z perspektivy Johnyho. Budete tak doprovázet Nica při obchodu s heroinem, který mají koupit japonští obchodníci, z nichž se ale vyklubou utajení poldové. Zatímco se Nicovi podaří po první přestřelce utéct, musí se Johny bránit o poznání déle a nakonec i podstoupit nelítostnou honičku městem. V ní sedíte na motorce za parťákem a máte za úkol pálit po pronásledovatelích. To ale není nic jednoduchého, protože kromě auťáků, obrněnců a tanků na vás vytáhnou i Black Hawk helikoptéry. Vězte, že si při té projížďce mezi desítkami mohutných výbuchů budete připadat hodně dobře a také napnutě.

Už teď se GTA IV: The Lost and Damned nemůžeme dočkat. Vypadá to na přídavek, jaký jsme si vysnili. Poněkud mění herní styl, když se soustředí hlavně na motorky, ale přidává i auta a nejrůznější bonusy. Singleplayerová kampaň by vám měla zabrat zhruba dvanáct hodin, ale v plánu jsou i nové multiplayerové módy. Lehce frustrované hráče pak potěší, že by checkpointy v misích měly být rozmístěny o poznání mírumilovněji.

 

Právě se děje

Další zprávy