Grand Theft Auto IV se představuje!

Lukáš Bašta
30. 3. 2007 0:00
Po letech čekání je zde první ukázka z nového dílu slavné série. O co půjde a co od něj můžeme očekávat, se dozvíte v našem článku. UVNITŘ: TRAILER
Foto: Hratelně.cz

Dlouho očekávaná ukázka z Grand Theft Auto IV je tady a my nemůže zapřít své rozpaky. Po letech se totiž slavná série zřejmě vydá do známých míst a co nám ve skutečnosti přinese, je stále ve hvězdách.

Autoři popravdě nedodrželi svůj slib o bombastičnosti traileru úplně, a tak máme spíše spoustu nových otázek než odpovědí. Nemůžeme však ukázce upřít punc dramatičnosti, kdy na nás skrze orchestrální hudební stopu a chorály problikávají známé reálie, aby se pak objevil zřejmě hlavní hrdina a prohodil k nám několik málo vět. Ostatně posuďte sami.

Pokud se vám video nezobrazí, hledejte jej zde.

"Life is complicated. I killed people, smugglered people, sold people. Perhaps here, things will be different." To se ozve na pozadí, aby se odhalila tvář nejspíše hlavního hrdiny (na internetu přirovnávaného k Jean Renovi, nicméně ne každý s velkým nosem může být jako on). Tím bude s největší pravděpodobností rus, který se přistěhoval do New York City (nebo snad Liberty City?). Podle minulého času v jeho proslovu můžeme jen tápat, jestli před něčím utíká, každopádně mu zabíjení, pašování a prodávání lidí nebude cizí - díky bohu se z GTA nestane nějaký sociální simulátor, kde by vás museli všichni milovat, přímo jako v reklamě na Coca-Colu...

Pokud můžeme z ukázky vyčíst ještě něco, pak to, že město bude propracované s velkou mírou detailu včetně spousty pamětihodností, bude zachováno střídání dne a noci, které má mít nyní vliv na všechny stíny, bude fungovat normální doprava, všude se bude toulat spousta lidí, a hlavně si GTA ponechá svůj osobitý styl grafiky - zobrazený charakter má k realističnosti poměrně daleko. Důležitá je také poznámka, že nejde o render, ale všechno dění má být in-game.

Nejvíce se tedy spekuluje o tom, zda bude GTAIV zasazeno do skutečného New Yorku, nebo jde jen o novou verzi Liberty City z prvního a třetího dílu série. Přeci jenom je nám známa záliba autorů v použití skutečných míst a budov k utvoření pocitu, že dané město, ačkoliv smyšlené, vážně existuje. Také by v tom všem mohla být zajímavá symbolika - u zrodu každé generace Grand Theft Auto stálo právě Liberty City, proč by tomu nemohlo být i u verze pro next-gen hardware?

Rockstar Games se tedy povedl husarský kousek. Místo toho, aby půl roku před vydáním hry ukázali jasně, o co půjde a na co se mohou hráči těšit, vypustili do světa spekulativní teaser, ve kterém můžeme najít mnoho, ale jisti si nebudeme téměř ničím. Snad nám více informací přinesou následující dny. Hra má stále vyjít 16.10. 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy