Google za pomoci surrealismu ukazuje nové možnosti webu

tl
20. 9. 2012 19:19
Google předvádí jak se dá web ovládat pomocí webkamery a mikrofonu
Foto: popsop.com

Během včerejšího večera vypustil Google na internet nový Chrome experiment s názvem  Movi.Kanti.Revo, pomocí kterého chce veřejnosti ukázat, jakým směrem se mohou v budoucnu vyvíjet weby.  Projekt byl představen už na letošní I/O Google konferenci a jeho finální podoba byla zpracována za pomoci společnosti Subatomic Systems a akrobatického uskupení Cirque du Soleil.

Nový způsob ovládání webu

K vyzkoušení experimentu stačí vlastnit webkameru s mikrofonem a mít nainstalovaný prohlížeč s podporou technologie WebRTC, například Google Chrome. Po zadání adresy movikantirevo.com se zobrazí webová stránka v surrealistickém hávu, k jejímuž prozkoumání se nevyužívá běžné klikání myší, ale pohyby a hlas. Využíváním gest a mluvením je tak možné webem dále prostupovat, pohybovat tančícími postavami a ovládat celé vystoupení Cirque du Soleil.

Celý projekt byl vytvořen v HTML5 a CSS, díky čemuž není pro vyzkoušení Movi.Kanti.Revo stačí jen povolit počítači zapnout webkameru a není nutné stahovat jakékoli programy. Web je možné spustit i z mobilu nebo tabletu.

 

Právě se děje

Další zprávy