Google předvedl novou verzi systému Android

tl
29. 6. 2012 15:31
Nový Android Jelly Bean se do starších telefonů asi jen tak nedostane
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Google tento týden na vývojářské konferenci I/O představil novou verzi svého operačního systému pro mobilní zařízení. Původně se sice očekávalo, že nová verze přinese některé razantnější změny, jako to bylo u verze Ice Cream Sandwich, nakonec je ale systém spíše jen vylepšen o některé další prvky. Nejnovější verze tak nemá za jménem číslo pět, ale nese název Android 4.1 Jelly Bean.

Určitě jedním z nejpříjemnějších upgradů Androidu je zvýšená plynulost systém. Výrazné zrychlení přinesla už verze Ice Cream Sandwich, současná verze by měla jít ještě dál. Displeje zařízení by se měli s Jelly Beans vykreslovat až šedesátkrát za sekundu, díky čemuž se budou všechny animace a pohyby na obrazovce zdát plynulejší.

Vylepšnená upozornění

Velkou novinku přináší Jelly Bean v oblasti upozornění. Po stažení notifikační lišty se zobrazuje mnohem více informací než dříve, a navíc notifikace zvýší rychlost práce s tablety nebo mobily, protože přímo z jejich prostředí bude možno například odpovídat na doručenou SMS nebo e-mail.

Mezi novinky patří také funkce smartphonů a tabletů. Už nebude totiž nutné ručně skládat ikony a tvořit tak prostor pro různé widgety, protože ty se zarovnají samy podle potřeby a pokud je widget moc velký, systém ho sám patřičně zmenší.

Příchod upgradu asi potrvá

Nejnovější zařízení vyráběná přímo Googlem, jako je Nexus S nebo tento týden představený tablet Nexus 7, dostanou novou verzi Androidu už v průběhu července. Majitelé zařízení od jiných výrobců se ale Jelly Bean asi jen tak nedočkají, protože do většiny z nich se zatím ani nedostal upgrade na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. 

 

Právě se děje

Další zprávy