Gears of War - střílečka roku míří na PC

Rosťa Viktorin
15. 8. 2007 0:00
Majitelé konzole Xbox 360 už genocidě zabránili, zvládnete to taky?
Foto: Hratelně.cz

Gears of War byly obrovský úspěch, o čemž ostatně svědčí i prodejnost hry a její kladné ohodnocení recenzenty po celém světě. Ačkoliv to společnost Microsoft dlouho odmítala, bylo nad Slunce jasné, že takový skvost nemůže zůstat stranou zájmu majitelů stolních počítačů. Snad jejich ustavičné "remcání" tak konečně zlomilo pomyslnou bariéru v hlavách zodpovědných lidí, a dovedlo titul i na naše monitory (nechme toho, za vším jsou prachy).

Musíme si však položit otázku, zda se Marcusovi podaří PC vůbec dobýt, když část jejich majitelů Xbox 360 určitě vlastní, a jestli Gears of War nestihne osud Halo, které je ve verzi pro počítače jen jako nutné doplnění vzdělání. Vypadá to ale, že první problém si Epic a Microsoft pojistili novým obsahem a druhý pak kvalitním grafickým enginem, který v době vydání stále nebude mít mnoho konkurentů - Mark Rein v jednom rozhovoru zmínil, že Crysis vypadá super, ale jinak než GoW a prý jej graficky nepřekoná. Co tedy Gears of War na PC přinesou?

Foto: Hratelně.cz

O chlup delší válka
Tou, pravděpodobně nejmarkantnější změnou oproti Xbox 360 verzi bude začlenění 5 zbrusu nových kapitol do již tak hutného příběhu. I majitelé stolních počítačů se dočkají zoufalého boje proti ošklivým prevítům Locustům na planetě Sera (zvěsti o tom, že bude konverze obsahovat zcela nový příběhový mód se tak ukázaly býti nepodloženými), kterou je nutno vymanit z jejich područí. Pět originálních misí by pak mělo doplnit a prohloubit dojem ze samotného příběhu, a samozřejmě prodloužit o pár hodin herní zážitek. Dozvíte se třeba více o vlaku s bombou atd.

Foto: Hratelně.cz

Konečně se objeví chodící tank (a tentokrát není Impéria), který byl k vidění již v původní hře, ale hráči se s ním na vlastní pěst neutkali. To se na PC samozřejmě napraví a právě v rámci jednoho z přidaných levelů se s přerostlým, ozbrojeným a opancéřovaným hovadem Brumakem utkáte. Střet byl vidět již na E3, kdy ho na férovku vyzval sám Cliffy B. S Marcusem a dalšími vojáky z Delta Squad bojoval v kulisách staveniště a bylo nutné nejdříve rozstřílet jeho zbraňové systémy, jak jej však dodělat neprozradil.



S lepším programem
Ovšem nejen příběhem živa je legenda. Díky bohu, lidem z Epic Games bylo od samotného začátku jasné, že pokud chtějí dosáhnout na PC stejných výsledků jako na X360, budou muset přihodit trochu víc, než jen přidat pár stránek scénáře a storyboardů. Do počítačové verze hry se tak vešel i unikátní editor, který vám (popřípadě vašim šikovnějším kamarádům) dovolí do jisté míry pracovat s Unreal enginem, na němž Gears of War běží, a vytvářet tak zcela nové mise a prostředí, které by následně mělo být možno sdílet skrze internet.

Foto: Hratelně.cz

Krom toho autoři pro ty soutěživější z nás připravili i rozšířený multiplayerový zážitek, což nyní znamená jeden online režim navíc. Ten ponese název King of the Hill a v podstatě by mělo jít o upravenou verzi Annex, v níž budete muset obsadit pouze jedno místo, přičemž čím déle tam vydržíte, tím více bodů získáte. Samozřejmostí bude i trojice nových map, které se přidají k původním šestnácti. První z nich, Courtyard, bude zasazena do zničeného městského parku s různými vládními budovami kolem. Sanctuary pak bude střílení při měsíčku u rozbořeného kostela. Třetí, Gold Rush, se bude odehrávat na vrtací plošině v kráteru.

A pro všechny!
To nejlepší nakonec. Vývojářské studio potvrdilo, že hra nebude Windows Vista exkluzivní! Stejně intenzivního zážitku si tak budou moci užít také majitelé starších Windows XP. I přesto nám ale nezbývá, než doporučit přechod na již zmíněný novější operační systém, neboť se vývojáři zařekli, že hra naplno využije DirectX 10 a údajně bude na stolních počítačích vypadat ještě lépe než na Xboxu. Ostatně high-endové mašiny mají k dispozici mnohem větší paměti a musíme opět citovat Marka Reina, který tvrdí, že například v detailnosti textur mají pořád velmi velké rezervy. Jaký to bude nápor na hardware však chytře zamlčeli.

Foto: Hratelně.cz

Vskutku se máme na co těšit. Jestli se bude PC verze Gears of War držet alespoň náznakově ve stopách staršího brášky, věříme, že se dočká zaslouženého úspěchu. Pokud vás tedy berou střílečky, rádi zachraňujete všemožné planety a trousíte u toho drsné hlášky, začněte šetřit, neboť vydání hry je stanoveno už na 11. listopadu letošního roku. Brzké vydání je prý také jedním z důvodů, proč nebudou moci mezi sebou soupeři majitelé PC a Xboxu, což jen vítáme, jelikož nám to přijde trochu zbytečné.

 

Právě se děje

Další zprávy