Facebook vás sleduje. Automaticky, dokud to nezakážete

LP Fish
9. 6. 2011 8:45
Facebook pokračuje ve sbírání dat o svých uživatelích. Teď chce vaši tvář
Foto: Reuters

Pokud máte účet na Facebooku, každý den přes něj komunikujete a večer na zeď dáváte svoje oblíbené klipy, možná ani nevíte, že kromě vašich "přátel" sleduje vaši činnost i samotný Facebook. Někteří by dokonce řekli, že proto byl Facebook vytvořen.

Opravdový Face-book

Poslední novinkou, kterou Facebook zahrnul do svého základního nastavení, je funkce rozpoznávání obličeje na fotografiích. Znamená to, že pokud se váš obličej objeví na fotkách vašich přátel, Facebook ho najde, označí a spojí s vaším jménem.

Jako problém vnímají někteří už od začátku nejen fakt, že služba je u všech profilů nastavena automaticky a pokud ji uživatel nechce, musí ji zrušit. Identifikace podle fotografie je totiž třešničkou na dortu nasbíraných dat, která může Facebook použít při svých obchodních aktivitách.

Líbí se vám soukromí?

Jak vypnout funkci rozpoznávání obličeje:

Po přihlášení do Facebooku pokračujte na Účet -> Nastavení soukromí -> Upravit nastavení -> Navrhnout přátelům fotky, na kterých jsem já (Upravit nastavení) -> Zakázáno

Už teď totiž Facebook může sbírat informace o vašem pohybu na internetu prostřednictvím tlačítka Líbí (Like), které je do stránek zapracováno formou vnořeného rámce, který natahuje svůj obsah ze serverů Facebooku. Lze tak poměrně přesně zjistit identitu uživatele a spárovat ji s dalšími hodnotami, které jsou důležité pro obchodní politiku Facebooku.

K tomu Facebooku pomůže například další - z bezpečnostního hlediska velmi rizikový - prvek, jakým je funkce Automatic Friend Finder, která vám "pomůže" tím, že prohledá váš e-mail, Skype a spoustu dalších míst a podle těchto kontaktů najde vaše potenciální nové přátele na Facebooku. Kromě toho však získá další střípek do mozaiky, která zobrazuje vaši identitu, zájmy i třeba za co utrácíte.

Přátelé na nákupu

O tom, že tyto informace Facebook sbírá a že právě tyto informace tvoří jeho "bohatství" není pochyb. V roce 2007 se k tomu i otevřeně přiznal. Zavedl tehdy totiž systém Beacon, který zasílal Facebooku informace o návštěvnosti a nákupech na partnerských webech a tyto aktivity také automaticky sdílel prostřednictvím profilu.

Poté, co se proti systému zvedl poměrně velký odpor, umožnil Facebook nejdřív funkci vypnout a posléze ji v září 2009 zcela zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy