Facebook smazal Salmana Rushdieho, pomohl mu Twitter

LP Fish
15. 11. 2011 12:35
Facebook zrušil účet spisovateli Salmanu Rushdiemu a obnovil ho až po vytrvalých lamentacích na Twitteru. Sociální síti vadilo, že nepoužívá své skutečné křestní jméno Ahmed.
Salman Rushdie a jeho vítězství nad Facebookem
Salman Rushdie a jeho vítězství nad Facebookem | Foto: repro Twitter

Problémy se svým účtem na Facebooku nemá jenom Zdeněk Škromach.

Známý spisovatel Salman Rushdie (autor knih Satanské verše nebo Půlnoční děti) v pondělí na svém twitterovém účtu informoval, že mu Facebook jeho účet zablokoval.

Systém totiž nevěřil, že jde o skutečného Rushdieho.

Pro potvrzení identity zaslal spisovatel provozovatelům svůj pas. A dočkal se dalšího překvapení: vzhledem k tomu, že je v dokumentu zapsán plným jménem Ahmed Salman Rushdie, odmítl mu Facebook přiznat jméno Salman a pokusil se ho přejmenovat na Ahmeda.

Spisovatel marně vysvětloval, že své první jméno nepoužívá. Na jeho další žádosti už Facebook nereagoval.

Znovu Salman Rushdie

To čtyřiašedesátiletého spisovatele rozlítilo a tak na Twitteru o bizarním problému informoval nejen své followery, ale také přímo šéfa Facebooku Marka Zuckerberga.

"Nutit mě používat jméno Ahmed Rushdie je stejné jako nutit J. Edgara Hoovera podepisovat se John Hoover," poukazoval uražený spisovatel na nelogičnost opatření. Jinde upozornil, že populární Paul McCartney používá také střední jméno, jinak bychom ho znali jako Johna.

Jeho strategie, při které si na jednom sociálním médiu stěžoval na druhé, každopádně slavila úspěch. Podle serveru Mashable se Facebook jen několik hodin po zveřejnění incidentu na Twitteru omluvil a Rushdieho profil na Facebooku obnovil.

"Jsem znovu Salman Rushdie," přivítal spisovatel své vítězství nad Facebokem. "Cítím se zase skvěle. Zažít v mém věku krizi identity není žádná legrace. Díky, Twittere!"

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy