Facebook má na krku žalobu, tlačítko "Like" mu nepatří

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 2. 2013 16:00
Podle žalobce přišel s nápadem holandský programátor už v roce 1998
Foto: Reuters

San Francisco - Facebook čelí žalobě za to, že používá tlačítko "Like", které mu nepatří. Na federální soud v americké Virginii se obrátila společnost Rembrandt Social Media.

Ta zastupuje zesnulého nizozemského programátora Joannese Jozefa Everarduse van Der Meera a aktuálně drží patenty k prvkům, na kterých van Der Meer před svou smrtí v roce 2004 založil svoji začínající sociální síť Surfbook - včetně tlačítka "Líbí se mi".

Jak přitom BBC upozorňuje, své nápady si autor nechal v USA patentovat již v roce 1998, pět let před tím, než se Facebook objevil. Podle serveru IT Web Rembrandt Social Media spolupracuje s van Der Meerovou rodinou, aby "společně dosáhli uznání a kompenzace, kterou si programátor zasloužil".

Zástupci americké společnosti, která provozuje největší sociální síť světa, se zatím k obvinění nevyjádřili.

Předchůdce Timeline?

Přímo na Surfbooku uživatelé mohli shromažďovat své osobní údaje a příspěvky dalších lidí, které se zároveň chronologicky řadily na jejich osobní stránku, a sdílet je s vybranou skupinou osob. Bylo přitom možné nastavovat různé úrovně ochrany soukromí.

Na podobném principu v současnosti fungují i jiné sítě než Facebook, například uživatelé Googlu znají tlačítko "plus".

"V současné době se nikoho dalšího žalovat nechystáme," říká ale Thomas Melsheimer, právník z Fisch & Richardson, který žalobce zastupuje. Zároveň ale nevyloučil, že by se to nemohlo v budoucnu stát.

 

Právě se děje

Další zprávy