Excite Truck - offroadové dovádění

Alžběta Trojanová
10. 3. 2007 0:00
Chcete vědět, jak vypadá Burnout s angličáky říznutý gyroskopickým ovládáním Nintenda Wii?
Foto: Hratelně.cz

První dojem z Excite Truck je jednoznačně rozpačitý. Hra vypadá nic moc a základní nabídka režimů, vozítek a tratí ani není nijak pestrá. Nemluvě o tom, že vás donutí projít aspoň základním tutoriálem. "Cože? Tutoriál? Borci jako já nepotřebujou vysvětlivky", řeknete si, ale věřte nám, že zde je to základ, jinak hru odsoudíte a zahodíte, protože nebudete vědět co dělat.

Druhý dojem je ještě rozpačitější, protože po absolvování prvních tréninkových misí budete mít v hlavě ještě větší bordel. Excite Truck toho nabízí zdánlivě hodně - kromě "nakláněcího" ovládání je na trati spousta bonusů, nemluvě o tricích a fíglech, které můžete během jízdy provádět. Ve výsledku začnete mít pocit, že se to nedá zvládnout, a hlavně, že je hra neuvěřitelně překombinovaná a vypadá nesourodě.

Foto: Hratelně.cz

O co jde?
Pak ale přijedou závody samotné a během nich si velmi rychle zvyknete na zvláštní a hlavně zběsilé tempo hry. Stačí si odkroutit prvních několik kol a hra vás dostane. Naprosto. Zde se totiž nejezdí na čas a ačkoliv dojedete první, ještě nemusíte mít vyhráno. Základem úspěchu jsou totiž hvězdičky, které sbíráte za prodělané triky - počítá se v podstatě všechno.

#hodnoceni

Rozsáhlé prostředí kolem tratí se spoustou terénních nerovností naprosto vyzývá k offroadovému dovádění, kde ve vysokých rychlostech létají autíčka desítky metrů nad zemí - přeskakují stromy, zdi, domy, mosty i hrady, plameny jim šlehají z výfuků a do toho se třeba ještě točí kolem vlastní osy. Pak dopadnou, odpálí další turbo a naberou svého oponenta, kterého odhodí někam do lesíka atd., pořád dokola dokud není ráno a vy se musíte začít chystat do práce nebo do školy.

Co můžete dělat
Na trati jsou speciální bonusy, které morfují okolní krajinu - když jimi projedete, malý kopeček před vámi se stane pořádným krpálem a hlavně výtečným skokánkem (ale můžete jím také katapultovat ostatní závodníky). Pokud projedete zase jinou ikonou, stanete se nezničitelnými a jakýkoliv strom nebo auto, jež se vám připletou do cesty, nemají šanci. Posledním pak je aktivace nástrahy na trati - závodníky před sebou zasypete sněhem, necháte je zavalit kameny, hodíte na ně sloup apod.

Foto: Hratelně.cz

Jak již bylo řečeno, nejdůležitější jsou hvězdičky, které získáváte za provedené triky - jak dlouho se udržíte ve smyku, jak naberete protivníky na nárazníky, jak dlouho vydržíte jet bez škrábance hustým lesem, jak daleko doskočíte atd. Samozřejmě až využití zmíněných bonusů z vás udělá opravdové mistry - díky zmorfovanému skokánku doletíte výše a dále, díky nezničitelnosti můžete jezdit zkratkami přes les atd.

Sám nebo v partě
Největším překvapením však je, že Excite Truck nejsou nejzábavnější ve hře více hráčů. V multiplayeru totiž hra ztratí hodně ze své akčnosti. Zajímalo by nás, zda jde o špatnou optimalizaci nebo se jen ukazuje slabý hardware konzole. Nejenže je totiž multiplayer značně pomalejší, ale také ochuzený o mnohé vizuální efekty. Na škodu taktéž je, že při splitscreenu, kdy je obrazovka rozdělena vertikálně, je výhled a orientace na tratích mnohem složitější.

Foto: Hratelně.cz

Nicméně stále je tady singleplayer, který z vlastní zkušenosti dokáže zabavit i několik lidí - my jsme se poctivě střídali a nakonec se ukázalo, že každý má vlohy na jinak formované tratě. Díky vyhraným závodům se vám pak rozšíří z počátku velmi malá nabídka vozidel, okruhů a lokací (Fidži, Čína, Mexiko, Finsko, Skotsko...). Dobře je nastavená i obtížnost, kdy první bronzovou sérii závodů projedete doslova s ovladačem v zadnici, ale v posledních dvou si prožijete opravdové peklo. A o okamžiky, kdy vám vítězství uteče doslova o hvězdičku, také není nouze

Rozpačité provedení
Co dopadlo na výbornou, je nastavení ovládání - pro zatáčení remotem točíte a pro triky ho musíte rozkývat. Citlivost je tak akorát, aby se vám to všechno dostalo do ruky během prvních zatáček. Havarovat budete sice stále a na opravdové zkrocení nezbedných džípů to bude chtít hodně ježdění, ale na několikahodinovou zábavu to postačí. Problém však vidíme v prezentaci, jelikož hra nabídkou režimů, pestrostí hry více hráčů, provedením tratí a vozítek rozhodně neodpovídá ceně 1500 Kč.

Foto: Hratelně.cz

Excite Truck by byly jasným hitem za pár stovek, případně jako stažitelný obsah z internetu, ale takhle... Bohužel nemůžeme říci, že je k dispozici spousta jiné a lepší zábavy, protože pro náruživého hráče toho na Wii není mnoho. Pokud bychom měli dát nějaké jasné doporučení, pak počkejte s Excite Truck až na nějakou bazarovku nebo ji zakupte v zahraničí, kde vyjde pod tisícovku. Je to dobrá hra, u které si užijete spoustu legrace, nicméně za plnou cenu rozhodně nestojí.

 

Právě se děje

Další zprávy