Doména Letiště Václava Havla se bude prodávat v dražbě

ČTK ČTK
16. 11. 2012 16:41
Přímo letiště doménu nechce, zájem by ale mohly mít firmy, které na Ruzyni působí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Internetová doména odkazující na Letiště Václava Havla je na prodej. Řada názvů, která může mít například podobu letiště-vaclava-havla-praha (a nebo anglicky vaclav-havel-airport-prague), se 12. prosince objeví v nabídce aukčního centra Bussmarkt.

Přímo ruzyňské letiště přitom zájem nemá.

"Nabízené domény jsou hodně komplikované, obsahují příliš mnoho pomlček," uvedla mluvčí letiště Eva Krejčí. Zároveň také zopakovala, že letiště ani neuvažuje o změně současné internetové adresy www.prg.aero.

Lákadlo pro inzerenty

Vyvolávací cena každé z domén má činit šest milionů korun. Odhadní cena je přitom stanovena na dvacet milionů korun. Podle jednatele aukční síně Miloše Hory by mezi zájemci mohly být například firmy, které na letišti podnikají.

"Kupujícímu totiž dokáže atraktivní jméno zajistit vysokou návštěvnost stránek, což je zajímavé zejména kvůli cenám inzerce, kterou majitel na těchto stránkách může umístit," komentuje Hora.

Cenu domény určuje nejen její název, ale i obsah, který si uživatelé na internetu s tímto názvem spojují. V Česku se ceny nejdražších domén pohybovaly v řádu desítek až stovek tisíc korun.

S nápadem na přejmenování pražského letiště přišel krátce po Havlově úmrtí režisér Fero Fenič. Necelý měsíc po exprezidentově úmrtí podpořilo na internetu změnu na 80 tisíc lidí. Iniciativa měla od počátku i své kritiky, k přejmenování ale letos v říjnu přesto došlo.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na registraci domén?

 

Právě se děje

Další zprávy