Digitální kniha v poločase: víme, kde to drhne

Patrick Zandl
11. 4. 2013 19:20
Digitální knihy zažívají přelomové období i v Česku, píše deník Insider
Foto: ereading.cz

Analýza deníku Insider- Digitální knihy zažívají přelomové období i v Česku.

Prodeje rostou, čtečky se stávají samozřejmostí i v pražské MHD a dělí se trh. Karty chce zamíchat Albatros, je ale také stále zřetelnější, kde digitální knihy drhnou.

Tři nejsilnější prodejci digitálních knih v Česku jsou Palmknihy, Kosmas a iBookstore.

Zatímco Palmknihy si svou pozici vydřely a mají za sebou více jak desetiletou historii, v níž si poctivě prošlapaly všechny slepé cesty digitální knihy, Kosmas je tuzemský silný knižní distributor, který se včas chopil možnosti stát se místním Amazonem a svůj knižní e-shop doplnil i o prodej digitálních knih. Tím posledním do party je iBookstore, obchod s digitálními knihami firmy Apple.

Přesnější čísla jsou známa jen u tuzemských hráčů, Apple tradičně mnoho nesděluje, ale podle odezev místních nakladatelů se dá říci, že prodávat digitální knihu mělo smysl hlavně přes tyto tři hráče. Ti zvládají udat u nových titulů stovky kusů, což nejsou zanedbatelná čísla ani v porovnání s knihou papírovou. Nezanedbatelná ale neznamená podstatná - řada vydavatelů stále ještě pod nejrůznějšími záminkami se vstupem do digitální knihy otálí.

V tuto chvíli jde o to, nalákat co největší množství zákazníků. Teprve později přijde čas na jejich zinkasování. Proč?

Přečtěte si celý rozbor Patricka Zandla v deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy