Češi si koupili první iPhone5, na některé se nedostalo

ČTK ČTK
28. 9. 2012 15:07
Nový chytrý telefon od Applu se prodává od čtvrteční půlnoci
A passerby photographs an Apple store logo with his Samsung Galaxy phone on the morning iPhone 5 goes on sale to the public in central Sydney September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: BUSINESS TELECOMS SCIENCE TECHNOLOGY) Published: Zář. 20, 2012, 11:10 odp.
A passerby photographs an Apple store logo with his Samsung Galaxy phone on the morning iPhone 5 goes on sale to the public in central Sydney September 21, 2012. Apple Inc's iPhone 5 hit stores around the globe on Friday, with fans snapping up the device that is expected to fuel a huge holiday quarter for the consumer giant. REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: BUSINESS TELECOMS SCIENCE TECHNOLOGY) Published: Zář. 20, 2012, 11:10 odp. | Foto: Reuters

Praha - Čeští obchodníci od čtvrteční půlnoci prodali stovky nových chytrých telefonů iPhone 5. Někde se na všechny zájemce ani nedostalo.

Zájem o telefon je podle prodejců větší než v případě předchozího modelu iPhone 4S, který se na pultech objevil před rokem.

Nový typ telefonu byl od půlnoci k dispozici v kamenných obchodech mobilních operátorů T- Mobile a Vodafone v Praze, Brně a Ostravě. Vodafone již prodal zhruba 400 kusů iPhone 5. V některých prodejnách se však na všechny zájemce nedostalo.

"Někteří stáli frontu již (ve čtvrtek) od jedné hodiny odpoledne. Nejvíce jich bylo tradičně v Praze na Václavském náměstí, zhruba 350," sdělila zástupkyně tiskové mluvčí Vodafone Adéla Konopková.

Konkurenční T-Mobile prodal zhruba 140 modelů iPhone v černé verzi s pamětí 16GB. Další přístroje má T-Mobile ještě na skladech. "Zákazníci se nemusí bát přijít do obchodů, zásoby máme," řekl zástupce tiskového oddělení Jiří Janeček.

Prodej zahájil T-Mobile o půlnoci ve svém obchodě na pražské Národní třídě. Během dneška se prodej rozšířil i do dalších obchodů, zejména v nákupních centrech.

Zahájení prodeje nových výrobků tradičně provází velký zájem. Vloni se během prvních tří dnů od uvedení modelu iPhone 4S prodalo na 600 kusů těchto telefonů, popsala Konopková. Největší zájem prý byl o nejlacinější variantu s 16 GB pamětí.

V základní ceně se nový model s pamětí 16 GB u Vodafonu prodává za 17 577 korun, dotovaný přístroj si mohou uživatelé nejvyššího tarifu u Vodafonu pořídit o téměř 10 000 korun levněji. Předchozí verzi 4S Vodafone nabízí za základní cenu 14 977 korun. V rámci předobjednávky iPhonu přes internetový obchod získají zákazníci na přístroj slevu 1000 korun.

Ceny oznámil i T-Mobile. Základní cena je u verze 16 GB 16 999 korun. Dotovaná cena při měsíční útratě minimálně 2300 korun a využití datového tarifu může klesnout až k 8099 Kč. Telefónica iPhone zatím přímo nabízí, zájemcům jej ale zajistí přes nezávislé distributory. Navíc jim poskytne zvýhodnění až 5000 korun z měsíčních plateb za služby.

Ve vybraných zemích, například v USA, zahájil Apple prodej nového mobilu v minulém týdnu. Nový iPhone 5 je tenčí a lehčí, má větší obrazovku, rychlejší procesor a aktualizovaný software. Může pracovat v rychlejší mobilní síti čtvrté generace. Do konce roku se má prodej přístroje rozšířit do 100 zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy