Canon EOS-1D X jako důkaz, že magapixely nejsou vše

Adam Fiala
21. 10. 2011 6:17
Canon představil novou modelovou řadu Canon EOS-1D X, která nabízí jen 18 MPix. Vynahrazuje to však nižším šumem, vyšší rychlostí a kvalitou výstupu

Dosud platí reklamní pravidlo, že čím víc megapixelů fotoaparát nabídne, tím zajímavější je pro kupujícího. Jenže počet megapixelů není vše a jsou hranice, za kterými už jsou důležitější jiné parametry. Nikon šel s počtem pixelů o polovinu dolů a poslední model od Canonu také mění situaci. Předchozí řady EOS-1Ds i 5D umožňovaly záběry až do 21 MPix. Canon EOS-1D X, který byl před několika dny představen, bude mít rozlišení pouze 18 megapixelů. Sníží se tak šum ve fotografii a zlepší se dynamický rozsah. Pětatřicetimilimetrový full-frame CMOS snímač se vyznačuje vyšší citlivostí, získá tak kvalitnější světelné informace.

Lepší zaostřování a rychlost 14 snímků za vteřinu

Jednou z novinek Canonu EOS-1D X je vylepšené automatické zaostřování. Pracuje s plochou jedenašedesáti bodů a je tak přesnější a rychlejší než dřívější systémy autofocusu. K tomu mu pomáhá i systém inteligentního sledování a rozpoznávání EOS iTR a RGB senzor pro měření expozice. Důležitá inovace provází i procesory. Dříve měly základní modely jeden, náročnější typy dva procesory. Canon EOS-1D X však získal hned tři. Jednou to je starý typ Digic 4, v jehož útrobách probíhá měření expozice a provedení automatického zaměřování. Po dvou kusech pak zahrnuje nejnovější Digic 5+, který je podstatně rychlejší. Stará se o úkoly spojené se zpracováním obrazových dat. Díky svým nepřekonatelným možnostem lze fotografovat až rychlostí čtrnáct snímků za sekundu. Ty navíc neutrpí nedostatkem detailů nebo chybným barevným vyvážením. K tomu ještě fotoaparát zvládne korekce chromatické aberace.

Video ve full HD nebo 60 fps

Nestačí-li vám fotografování, podobně jako u většiny nových fotoaparátů se i u Canonu počítá s nahráváním videa ve vysokém rozlišení. Vybrat si je možné z full HD, tj. 1080p, nebo nižšího 720p. Argumenty pro 720p jsou ty, že kromě klasického počtu snímků za sekundu u full HD (30, 25 a 24) zvládne i 60 snímků za sekundu. Do prodeje by se měl dostat na jaře roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy