Call of Duty 3 na obzoru

Tomáš Richter
1. 11. 2006 0:00
Původně záležitost osobních počítačů, dnes konzolová exkluzivita. Pojďme si společně představit již třetí pokračovaní videoherní odnože historické akční série Call of Duty.
Foto: Aktuálně.cz

Bude tomu přesně rok, co jsme se na vydání nového dílu značky CoD těšili jako malí kluci. Někdo si v osudný den pořídili zelenobílý skvost od Microsoftu, jiní se naopak chvěli samou radostí v koženém křesle a s myší v nedočkavém sevření pravé ruky.

Přesýpání zrníček písku v přesýpacích hodinách napříč fyzikálními zákony je vůči času zcela nekompromisní, a tak se není čemu divit, když nám na dveře předvánočního trhu zábavního průmyslu klepe další potomek notoricky známého brandu. Podle všech indicií nás čekají nejen inovativní prvky, ale hlavně změna cílové skupiny, pro kterou je Call of Duty 3 určen. Hráči se tak nebudou vrtět v zapařeném křesle s chladícím se monstrem u stolu, nýbrž v gauči u televize. Jak jsme již nenápadně naznačili, kravaťáci z amerických kanceláří dali zelenou pouze konzolovým verzím hry.

Foto: Aktuálně.cz

Rozlehlá bojiště
Vývojáři ze studia Treyarch, které pracovalo na CoD 2: Big Red One pro PlayStation 2, první Xbox a GameCube, na nás chystají hned několik radikálních řezů. Jedním z nich je rozlehlejší a detailnější prostředí, než tomu bylo v minulosti. S tímto faktem rovněž přichází na virtuální jeviště o mnoho větší kvantum pobíhajících vojáků a armádní techniky.

Ve hře je podle slov samotných tvůrců kladen důraz zejména na krytí a taktické prvky, jež příjemně zpestří fádní průběh, známý z předešlých dílů. Bojiště by tak mělo dostat realističtější nádech, kdy vzduchem sviští kulky, nad hlavou svadí neúprosné boje spojenecká letadla a v pozdálí leží v křeči cedník posypaný morfiem. I přesto však bude zachována svižná a akční koncepce, takže rozhodně nečekejte paralelu s taktickou orgií v podání připravovaného Gears of War.

Foto: Aktuálně.cz

Z očí do očí
Novinářská veřejnost měla předčasem v rámci dvoudenní akce X06, která se letos konala v okouzlující Barceloně, možnost vyzkoušet hratelnou verzi hry. Vesměs pozitivní ohlasy a názory dávají najevo, jak se FPS (First Person Shooters) akce z období Druhé světové války doopravdy hraje. Velkých změn doznala mimojiné i obtížnost přímo závislá na navýšeném počtu nepřátelských jednotek. Hra se tak nese v duchu chaosu, kde je nutné přesně mířit  a intenzivně se krýt, jelikož stovka zbloudilých kulek si vždy najde nějaký svůj cíl.

Singleplayerová kampaň poskytne ve finální verzi desítku misí, jenž si chronologicky berou na mušku události během vylodění v Normandii a následného osvobození Francie spojeneckými vojsky. Během příběhové kampaně si hráč zahraje s osudy čtyř vojáků americké, britské, kanadské a polské národnosti. Jedním z největších tahounů nového CoD bude bezesporu možnost zneškodňovat nastražené pasti nebo pokládat podomácku vytvořené výbušniny.

Třešničkou na dortu jsou pak osobní souboje mezi čtyřma očima. Představte si například polorozbořené stavení plné sutin, v jehož útrobách čeká vyděšený nácek, aby vám zanedlouho spravil nepříliš povedenou fasádu. V tu ránu přichází na scénu hráčova rychlost a zručnost, kdy je nutné mačkat správná tlačítka zběsile vibrujícího ovládače.

Foto: Aktuálně.cz

Vychytávky hodné next-gen konzolí
Call of Duty 3 na první pohled rozhodně nezapře, že je primárně navržen pro videoherní krabičky nové generace. Pokrokový interně vyvinutý grafický engine nám tak v plné síle předvede náramně bohatý repertoár. Mezi přednosti hry patří nejen vizuální standardy, ale také fyzika či umělá inteligence (AI). CoD 3 bude disponovat kupříkladu globálním systémem fyzikou simulovaného větru, který zprostředkovává pohyb listí a trávy, ohyb větví nebo reálné chování částicových efektů.

Na vysoké úrovni bude rovněž již zmíněná AI, jež se bude přizpůsobovat danému prostředí a alternativám útočiště, poněvadž  je možné zničit každý úkryt, což nacisty přiměje zapojit do akce šedou kůru mozkovou. Budou spolupracovat, obsazovat strategicky důležité pozice nebo hledat, kam se nanovo zašít, aby neschytali kulku do jedné z půlek.

Listopadová válečná vřava
Chybět nebude ani tradiční multiplayer pro dvaatřicet hráčů za účasti plně funkční vojenské techniky. Evidentností je odlišnost jednotlivých verzí, kdy konverze pro systém Nintendo Wii bude namíru ušita možnostem revolučního ovládače. Verzi pro kapesní PSP s podtitulkem Roads to Victory, která nabídne naprosto odlišnou náplň hry, připravuje externí studio Amaze. Call of Duty 3 se na pulty kamenných ochodů dostane během listopadu, zda-li však uspěje v boji s konkurencí, respektive Medal of Honor: Airborne (Q1 / 2007) od Electronic Arts a Brothers in Arms: Hell Highway (Q2 / 2007) společnosti Gearbox Software, se dozvíme minimálně v létě příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy