Aplikace týdne: Vimeo

Adam Pešek
12. 1. 2012 0:56
Vimeo expanduje na Android a Windows Phone, navíc přidává podporu pro iPad. Server s videy převážně umělečtějšího charakteru se tak rozhodl, protože zhruba patnáct procent uživatelů jej navštěvuje právě z mobilních zařízení
Foto: Aktuálně.cz

Právě probíhající veletrh CES 2012 byl pro Vimeo tou pravou chvílí, aby svou aplikaci uvolnilo i pro operační systémy Android a Windows Phone. Chystaná várka nových telefonů tak bude mít nově k dispozici kvalitní nástroj ke sdílení a sledování videí, který se na rozdíl od masového Youtube soustředí spíše na uměleckou komunitu.

Aplikace pro iPhone funguje už zhruba rok a vzhledem k tomu, že asi patnáct procent návštěvníků portál navštěvovalo z mobilních zařízení, rozhodlo se Vimeo expandovat na další platformy. Kromě zmíněných operačních systémů je k dispozici i aktualizace pro iOS, jež je plně přizpůsobená tabletu iPad.

Vimeo bylo vůbec prvním internetovým video serverem, který se rozhodl podporovat videa ve vysokém rozlišení. Této strategie se drží i nadále a HD videonahrávky dnes nahrává velká komunita kreativců a nadšenců a portál tak slouží i jako zajímavý inspirační zdroj.

Oblibě se pak těší i mezi některými umělci a své klipy tam zveřejňují například Kanye West, Nine Inch Nails, Björk, The Flaming Lips a mnoho dalších.

 

Právě se děje

Další zprávy