Anonymous zveřejnili, kolik milionů berou velcí bankéři

Jan Kovalík
25. 10. 2011 18:05
Soukromí a výše platů šéfů největších amerických bank unikly na internet. Postarali se o to hackeři ze skupiny Anonymous, kteří tak podporují protesty Occupy Wall Street.
Foto: Reuters

Jedna ze skupin hackerského kolektivu Anonymous, skupina CabinCr3w, přichystala v neděli nemilé překvapení šéfovi americké Bank of America Brianu Moynihanovi.

Jako vyjádření podpory hnutí Occupy Wall Street (#OCW) zveřejnili členové CabinCr3w na internetu jeho osobní údaje včetně soukromého telefonu, domovní adresy a výše příjmů.

Bonus za krizi

Z informací, které hackeři zveřejnili na svém blogu, vyplývá, že si Moynihan ročně přijde na necelé dva miliony dolarů a za skvělé pracovní výkony obdržel loni bonus ve výši devět milionů dolarů.

"Bank of America si přitom na účet daňových poplatníků odepsala 75 miliard bezcenných aktiv," píší hackeři na svém blogu.

"Devětadevadesát procent nespokojených", kteří v posledních dnech demonstrují proti nenasytnosti bankovního sektoru, za zdanění bohatých a bankovních transakcí, má tak možnost svůj názor na chování amerických bank sdělit přímo ředitelům těch největších.

Kapitáni Wall street

Moynihan totiž není prvním finančníkem, jehož soukromí se ocitlo v hledáčku hackerů. Minulý týden se například svět dozvědel adresu, telefon a hodnotu domu šéfa CitiGroup Vikrama C. Pandita a jeho ženy. Hackeři též připojili informaci o soudních řízeních, ve kterých Pandit vystupoval jako obviněný.

Již dříve hackeři zveřejnily osobní detaily Kerryho Killingera, který opustil pozici šéfa banky Washington Mutual v roce 2008, krátce předtím než zkrachovala. Podle serveru Cnet v ten samý rok inkasoval bonus ve výši deset milionů dolarů a k tomu patnáctimilionové odstupné.

Nechtěnou pozornost dopřáli hackeři i šéfovi bankovní skupiny JP Morgan Jamesi Dimonovi nebo šéfovi Goldman Sachs Lloydu Blankfeinovi.

 

Právě se děje

Další zprávy