Android přeje malwaru, počet nakažení prudce stoupá

LP Fish
21. 11. 2011 16:40
Americká firma Juniper Networks oznámila velký nárůst infekcí malwaru u svých zákazníků používajících telefony na platformě Android. Umožňuje to podle ní příliš benevolentní politika Googlu v jeho Android Marketu.
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Americká společnost Juniper Networks oznámil další nárůst infekcí malwaru u svých zákazníků, kteří používají chytré telefony s platformou Android. Za posledních šest týdnů se zečtyřnásobila. To je nejvíc i v rámci dramatického nárůstu počtu virů za poslední dva roky.

Juniper z epidemie viní Google, který podle firmy uplatňuj ve svém Android Marketu příliš laxní bezpečnostní politiku.

Chybí schvalovací proces

"Hlavním důvodem epidemie malwaru jsou různé nároky, které mají Apple a Android na své aplikace. Android je otevřený model systému, který postrádá podpis kódu a proces přezkumu aplikací, jako vyžaduje Apple,"stojí ve zprávě Juniper Networks.

Podobná jsou i zjištění serveru ArsTechnica, který se tématu dlouhodobě věnuje. Podle něj je třeba brát argumenty Juniper Networks částečně s rezervou, protože firma obchoduje i s bezpečnostními systémy pro firmy.

Už v květnu oznámil Juniper Networks 400% nárůst infekcí malwaru ve srovnání s rokem 2010. Tento týden firma oznámil další pětisetprocentní nárůst, přičemž většina infekcí byla zaznmenána v období od začátku října.

Krádeže dat a SMS podvody

Podle Juniper Networks se dají infekce rozřadit do dvou kategorií. Prvním typem je malware, který přenáší citlivé osobní informace na internetový server, který zřejmě patří autorovi malwaru. Tato spywarová část tvoří asi 55 procent infekcí.

Zbytek je zaměřen na SMS podvody. Tento typ malwaru zasílá SMS na čísla se zvýšenou sazbou ve vlastnictví autora malwaru na pozadí běžných aplikací a bez vědomí vlastníka telefonu, varuje firma.

Google stahuje malware z Android Marketu až ve chvíli, kdy je škodlivý program odhalen uživateli. Může také vymazat aplikaci přímo z telefonu uživatele.

Některé viry na Android však dokáží i získat tzv. root přístup (který umožňuje prakticky všechno). V tomto případě pomůže pouze resetování telefonu do továrního nastavení.

 

Právě se děje

Další zprávy