Světové ceny potravin klesly na čtyřleté minimum

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
11. 9. 2014 13:35
Nejvíce zlevnily mléčné výrobky. Ceny táhnou dolů ruské sankce proti Evropě, uvádí organice OSN.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Michaela Hasíková/Economia

Řím - Světové zlevňování potravin pokračuje už pátý měsíc v řadě, v srpnu se ceny dostaly na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky. Deflační tlaky jsou v posledních týdnech přitom ještě silnější kvůli sankcím, kvůli kterým nemohou americké či evropské firmy vyvážet potraviny do Ruska.

Podle organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se propadají zejména ceny mléčných výrobků. Oproti červenci klesly o 11,2 procenta a v meziročním srovnání byly nižší o 18,9 procenta.

Celkový Index FAO, který sleduje světové ceny obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, klesl proti červenci o 7,3 bodu na 196,6 bodu, a ztratil tak 3,9 procenta. Nižší byly ceny všech kategorií potravin kromě masa. V kategorii obilovin zdražila ještě rýže. Důvodem je nižší úroda v Thajsku, než se očekávalo, a nepříznivé počasí v Asii.

FAO také zvýšila odhad světové sklizně obilovin v tomto roce o 14 milionů tun na 2,512 miliardy tun, což by bylo jen 0,5 procenta pod loňským rekordem. U pšenice čeká sklizeň 716,5 milionu tun, o téměř deset milionů více, než předpovídala v srpnu. Odhad světových zásob obilovin na konci sezony, která končí v srpnu 2015, zvýšila FAO o 12 milionů na 616 milionů tun.

 

Právě se děje

Další zprávy