Živě ze Slovenska: Euro? Jsme hrdí. A bojíme se

Tomáš Fránek
8. 5. 2008 14:20
Premiér Fico slibuje za zdražování tvrdé tresty

Trenčín - Je to jako by měl každý Slovák dva hlasy. Jeden výská hrdostí nad tím, že země splnila všechny podmínky a bude mít euro, druhý, trochu silnější, se bojí drahoty a nevýhod spojených s koncem slovenské koruny.

Žádné velké oslavy tak oznámení Evropské komise o tom, že Slovensku nic nebrání v přechodu na euro, nepřineslo.

Zároveň ale není cítit žádný velký smutek nad tím, že skončí slovenská koruna, kdysi to jeden z oslavovaných symbolů samostatného Slovenska.

Jsme silní

Zavedení eura vítají především mladší lidé a podnikatelé.

"Slavit ale budeme jenom, pokud hokejisté porazí Finy. Euro je daleko, ale aspoň nebudeme měnit peníze, až pojedeme do zahraničí. Teda kromě Česka," říkal ve středu odpoledne v jednom z trenčínských barů s úsměvem Adam Varga.

Slovenských fanúšik. Oba týmy měly velkou diváckou podporu.
Slovenských fanúšik. Oba týmy měly velkou diváckou podporu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Schváleno: Od ledna budou Slováci platit eurem
EK: Přijetí eura na Slovensku nic nebrání

On se svými známými ale patří mezi ty, kteří příchod jednotné evropské měny vítají i s hrdostí.

"Dokázali jsme, že to dokážeme, i když nám nikdo moc nevěřil. Je to důkaz úspěchu a síly slovenské ekonomiky. Už nás nikdo nebude podceňovat," říkal Varga.

Jeho známý, podnikatel Ján Bezák, je přesvědčený, že pro slovenskou ekonomiku bude zavedení eura přínos. "Myslím, že na tom vyděláme, přijdou další investoři, přijede víc turistů," hýřil optimismem.

Podle průzkumů se ale většina lidí dívá na zavedení eura s obavami. Podle posledního průzkumu slovenského Ústavu pro výzkum veřejného mínění posílil názor, že euro nebude pro Slováky přínosem. A to dokonce o šestnáct procentních bodů mezi listopadem a únorem.

Společné měny se tak bojí 56 procent Slováků. Naopak v přínosy věří jen necelá čtvrtina.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Expert: Přechod z koruny na euro Slovensku pomůže

"Vždyť na to nadávají Němci, Rakušani, Italové. A ty mají daleko lepší platy a podmínky než my. Obchodníci navíc určitě udělají všechno možné, aby na tom vydělali," říkala Janka Blahová.

Kampaň povedou i kněží

Lidi zatím moc neuklidnila ani silná slova slovenského premiéra Roberta Fica, který hrozí obchodníkům využívajícím přechodu na euro ke zdražení až vězením. Fico sliboval, že euro bude pro lidi velmi výhodné.

"Euro neznamená, že všechno bude hned lepší, ale nová měna přinese mnoho výhod. Není se potřeba bát, je to obrovská příležitost pro každého občana Slovenska," uvedl Fico.

Lidé už tak nadšení nejsou. "Fico už sliboval, že se nebude zdražovat benzín, a ten je čím dál tím víc dražší. Ale lepší tu stejně nikdo není," dodává Janka Blahová.

Podle ní lidé zatím nemají žádné podrobné informace, co jim euro přinese. Do kampaně k euru se proto kromě vlády, bankéřů a různých marketinkových odborníků zapojí i kněží, kteří mají starším lidem vysvětlovat, co jim euro přinese.

"Pro starší lidi je farář nezpochybnitelná autorita, snad jim to pomůže," říká Blahová.

Zavedení eura ale přinese starosti i lidem, kteří jezdí do Česka za prací. Výplatu v českých korunách tak budou lidé muset v bankách měnit.

"Bude to výhodné, nebo ne? To teď nikdo nedokáže říct, budou s tím jenom starosti a obyčejný člověk na tom prodělá," odhadoval ve Starém Hrozenkově, poslední zastávce v Česku, kde měl přestávku autobus na lince do Zvolena, Igor Faba.

Stejně jako jeho známí, kteří se ve středu vraceli z Prahy, zatím příliš přínosům eura nevěří. "Bude drahota, je to jenom pro politiky, aby se mohli chlubit, co dokázali," dodává Faba.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy