Vznikne nový energetický gigant

ČTK
27. 2. 2006 10:51
Paříž/Milán - Správní rady francouzských energetických společností Gaz de France (GDF) a Suez schválily plán fúze obou podniků.

Sloučení se uskuteční na základě výměny akcií v poměru jedna k jedné, nicméně akcionáři Suezu dostanou i mimořádnou dividendu jedno euro na akcii. GDF tak vyplatí asi 1,25 miliardy eur.

Fúzí firem vznikne jeden z největších energetických koncernů světa, jehož hodnota bude přesahovat 70 miliard eur (asi dva biliony korun). Plán fúze může zablokovat potenciální nepřátelskou nabídku, kterou na převzetí Suezu podala italská společnost Enel SpA.

Sloučení obou podniků o víkendu avizoval francouzský premiér Dominique de Villepin, a vláda tak dala najevo, že fúzi v zásadě podporuje. Rozhodnutí sloučit oba podniky se objevuje jen krátce poté, co německý energetický obr E.ON oznámil, že bude usilovat o převzetí španělského konkurenta Endesa.

Italové již avizovali, že návrh sloučení nechají prověřit u Evropské komise. Budou se zajímat o to, co vede Paříž k podpoře transakce, při níž se spojí státní GDF a soukromý Suez. Ministr hospodářství Claudio Scajola v listu La Stampa řekl, že jeho země podpoří případné sankce proti Paříži.

"Máme co dělat s masivním porušením pravidel Evropské unie a pravidel volného trhu," řekl Scajola v rozhovoru s deníkem. Podle něj bude Itálie hlasitě volat, aby komise nebyla nečinná a sáhla k sankcím, kterých může využít. Mluvčí komise Jonathan Todd řekl, že komise vyčká až na podrobnosti fúze.

Sloučený podnik by měl z prodeje elektřiny, zemního plynu a vody roční tržby kolem 64 miliard eur. Většinu aktivit by měl ve Francii a Belgii. O struktuře řízení sjednocené firmy vedení obou podniků ještě nerozhodlo a zatím se jen předpokládá, že fúze bude završena před koncem letošního roku.

Oba francouzské podniky tvrdí, že o sloučení jednají už řadu měsíců. Jednání ale zintenzivnily minulý týden, kdy Enel sdělil, že by mohl podat nabídku na převzetí Suezu. Francouzská vláda, která drží zhruba 80 procent akcií GDF, o víkendu svým postojem návrh de facto posvětila.

Francouzský ministr financí Thierry Breton se má během dneška sejít se zástupci odborů a předpokládá se, že schůzka bude první v sérii konzultací. Schůzky se zúčastní šéf společnosti Suez Gérard Mestrallet a jeho protějšek z GDF Jean-François Cirelli.

 

Právě se děje

Další zprávy