Ve světě se ročně prodá padělků za čtyři biliony

dkl, BBC
5. 6. 2007 12:20
OECD odhadla ztráty z falešných produktů
Padělané obaly na hudební nosiče
Padělané obaly na hudební nosiče | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Minimálně dvě stě miliard dolarů. Takové peníze se v roce 2005 "ztratily" kvůli plagiátům.

Nejde ale zdaleka jen o hudební CD, software či oblečení. Oblíbeným cílem podvodníků jsou například i medicínské výrobky.

Podle Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) mohou být ztráty dokonce mnohem vyšší. Navíc jde často o podřadné padělky, které mohou být i zdraví nebezpečné.

Více než čtyři biliony korun nezahrnují padělky, které byly vyrobeny a prodány ve stejné zemi. Jde tedy jen o pirátské kusy, které se dostaly za hranice země, kde vznikly. Připočítány nebyly ani plagiáty prodávané po internetu.

"Pokud by se všechno sečetlo, celkové ztráty z pirátství by byly o několik set miliard dolarů vyšší," říká zpráva OECD.

Čína v čele

OECD se sledování pirátství věnovala rok a půl. Za tu dobu se setkala s padělky software, filmových DVD, součástek do aut, zdravotních pomůcek.

Čína byla ve zprávě označena jako největší zdroj pirátského zboží na světě. Přes pětinu zabaveného zboží pocházelo právě z této země.

Naopak Střední Východ je největším trhem pro padělané autodíly a plagiátorským cigaretám se nejlépe daří v Latinské Americe a Asii.

Komora odhaduje násobky

Mezinárodní obchodní komora (ICC) přivítala "komplexní a důkladnou" zprávu o tomto problému. Zároveň vyzvala místní vlády, aby co možná nejvíc bojovaly proti tomuto nešvaru, který stojí světovou ekonomiku miliardy dolarů.

Komora sama odhaduje celkovou hodnotu padělaného a pirátského zboží na více než 600 miliard dolarů, což je asi 12,5 bilionu korun. Ale i to je podle jejích zástupců jen špička ledovce.

OECD podle nich rezignovala na započítání širších souvislostí jako dopad na nezaměstnanost, zdraví spotřebitelů a daňové příjmy.

"Náklady pro společnost a světovou ekonomiku jsou enormní," tvrdí tajemník komory Guy Sebban.

 

Právě se děje

Další zprávy