USA pošlou do Afriky 33 miliard dolarů. Brání se vlivu Číny

ČTK ČTK
5. 8. 2014 23:01
Americké firmy nově přislíbily v Africe investovat přes 14 miliard dolarů do oblastí čisté energie, letectví, bankovnictví a stavebnictví. Další peníze přidá americká vláda do podpůrných programů.
Barack Obama na summitu 47 afrických států ve Washingtonu.
Barack Obama na summitu 47 afrických států ve Washingtonu. | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy nad rámec stávajících závazků investují do afrických zemí přes 33 miliard dolarů (přes 685 miliard korun), z toho přes 14 miliard dolarů (asi 292 miliard korun) přislíbily americké společnosti.

Ve Washingtonu na summitu 47 afrických států oznámil americký prezident Barack Obama. Podle analytiků chtějí USA odpovědět na stále úspěšnější pronikání Číny na černý kontinent.

USA podle Obamy poskytnou dalších sedm miliard dolarů do obchodní kampaně Doing Business in Africa (DBIA). Tyto peníze mají podpořit americký vývoz do Afriky.

Americké firmy nově přislíbily v Africe investovat přes 14 miliard dolarů do oblastí čisté energie, letectví, bankovnictví a stavebnictví. Dalších 12 miliard dolarů poputuje do Obamovy energetické iniciativy Power Africa od soukromého sektoru, Světové banky a švédské vlády.

Obama, jehož otec sám pocházel z Keni, chtěl podle analytiků uspořádáním dosud největšího setkání afrických zemí a USA odvrátit kritiku, že se o tento kontinent málo zajímá.

Na třídenní summit, který končí ve středu, dorazilo spolu s představiteli států také zhruba 5400 vysoce postavených manažerů afrických firem.

 

Právě se děje

Další zprávy