Úřady v USA prolomily bankovní tajemství

Adam Junek
24. 6. 2006 0:00
New York - Přehled o mnoha bankovních transakcích po celém světě si zajistila americká bezpečnostní služba CIA a také FBI.

Pracovníci zaměření na potírání terorismu mají díky tajnému programu americké vlády přístup k záznamům o operacích ve výši šesti bilionu dolarů denně. Údaje jim poskytuje v Belgii sídlící instituce zvaná Swift, v níž provádí platby asi 7800 peněžních ústavů z dvou set zemí světa.

Chytli teroristy v Asii

Tisíce Američanů i cizinců žijících ve Spojených státech byly tímto programem prověřeny, píše list The New York Times, který na existenci vládního programu přišel. Zároveň vznesl otázku, zda je legální, aby tyto informace úřady k dispozici měly.

"Je to naprosto legální," citoval list Stuarta Levey z amerického ministerstva financí. "Tento program nám umožňuje sledovat operace teroristických skupin," doplnil.

Právě boj proti terorismu je hlavním argumentem amerických úřadů, proč je potřeba mít k bankovním datům přístup. "Je třeba zastavit financování teroristických skupin a toto je prostředek," uvedla mluvčí Bílého domu Dana Perino.

Administrativa prezidenta George Bushe žádala o nepublikování důvěrných informací
Administrativa prezidenta George Bushe žádala o nepublikování důvěrných informací | Foto: Reuters

Spolupráce s belgickou institucí byla zahájena podle vládních úředníků bezprostředně po útocích na New York v září 2001. Díky ní se také podařilo zadržet některé z vrcholných představitelů Al-Káidy v Jihovýchodní Asii.

Když se Bílý dům o informacích předního deníku dozvěděl, žádal dokonce, aby je nepublikoval. "Prezident se obává, že opět budou zveřejněny informace o utajovaných programech a ty se pak stanou méně efektivními," zdůvodnila postup mluvčí Perino.

Je to "neobvyklé"

Pod podmínkou anonymity uvedli někteří úředníci a představitelé finančních institucí, že postup vlády je v tomto případě "přinejmenším neobvyklý" a že se dlouho pochybovalo, zda není nelegální.

V roce 1976 sice Nejvyšší soud rozhodl, že občané USA nemají ústavní právo na to, aby vláda neměla přístup k informacím z jejich bankovních kont, ale po dvou letech to změnil novým zákonem Kongres.

Zástupci ministerstva financí nakonec přišli s řešením: Swift podle nich není finanční institucí, je to jen "zásilková služba", kterou mezi sebou používají banky, brokerské firmy či burzy.

Ze spolupráce se CIA se  vedení Swiftu snažilo vyklouznout před třemi lety. Tvrdilo tehdy, že už není zapotřebí tak vážných bezpečnostních opatření. Po intervencích vlivných amerických finančníků, zejména tehdejšího šéfa centrální banky Alana Greenspana, ale ustoupili.

Nyní tvrdí jen, že "vše odpovídá právním normám".

Zcela jasné je, že všech 25 členů vedení Swiftu  je o spolupráci s Američany informováno. Zda to však vědí i banky, které služeb organizace využívají, není jasné, píše americký list.

 

Právě se děje

Další zprávy