Turisté letos utratí 900 miliard dolarů

Adam Junek
6. 7. 2006 0:00
Madrid - Rekordní počet turistů ochotných utratit rekordní sumy, to letos čeká cestovní průmysl. Nejvíc si užije Asie. Uvnitř: KAM TURISTÉ MÍŘÍ
Do Chorvatska již zamířily tisícovky Čechů
Do Chorvatska již zamířily tisícovky Čechů | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ukazují to u čísla za první čtyři měsíce letošního roku. Přes rostoucí ceny paliv i hrozbu ptačí chřipky narostl počet cestovatelů o 4,5 procenta oproti loňskému roku na 236 milionů. Pokud se tento růst udrží, počítá Světová rada cestování a turistiky (WTTC) s tím, že výdaje na turistiku dosáhnou až 900 miliard dolarů.

Evropská sezóna vrcholí

A největší kus z koláče růstu si ukrojí asijské destinace. Do asijsko-pacifického regionu zamířilo podle údajů Světové turistické organizace (UNWTO) o osm procent více turistů než vloni. Maledivy, Thajsko či Srí Lanka se mohly pochlubit dokonce dvouciferným růstem.

Infobox

KDE PŘIBÝVAJÍ TURISTÉ NEJVÍCE

(Roční přírůsty turistů mezi lety 2007-2016 podle WTTC)

Stát Procentní nárůst Černá Hora 10,2 Čína 8,7 Indie 8,0 Rumunsko 7,9 Chorvatsko 7,6 Vietnam 7,5 Lotyšsko 7,3 Maledivy 7,2 Albánie 7,0 Kambodža 7,0

"Už první měsíce ukazují jasné zotavení lokalit, které byly postiženy v roce 2004 ničivou vlnou tsunami. Navíc letos se naštěstí ještě nepřihodilo nic tak zásadního, co by mohlo globální turistiku poškodit," citoval server Die Welt Franceska Frangialliho, generálního tajemníka UNWTO.

Zatím nejméně turistů si připsaly Evropa a Jižní Amerika. Evropští hoteliéři, restauratéři či další firmy působící v cestovním ruchu však nemusejí věšet hlavu. V číslech ještě nejsou zahrnuty údaje za turisty cestujícími za fotbalem do Německa a hlavní sezóna v nejnavštěvovanějších státech světa - Francii a Španělsku - právě začíná vrcholit.

Katastrofy ubližují, ale jen trochu

Blížící se výročí atentátů v Londýně připomíná, že letos byl turistický průmysl podobných ran ušetřen. A v zásadě ani takovéto případy nezasáhnou turistiku jako celek, ale jen místní cestovní ruch.

Každoročně zasahují turistiku katastrofy, jakými jsou pumové atentáty nebo přírodní kalamity. Tragický dopad to má samozřejmě na cestovní ruch dané oblasti. Nutné je ale říci, že krátkodobý," tvrdí Jean-Claude Baumgarten z WTTC.

Londýn tak přišel zhruba  o dvě procenta svých běžných příjmů z turistiky, tedy zhruba o necelou miliardu liber.

Foto: www.sxc.hu

Odhady krátkodobých dopadů na regionální ekonomiky, které s sebou přinášejí teroristické akce či přírodní katastrofy, však vycházejí z jejich jedinečnosti. Důsledky v případě soustředěné pozornosti teroristů k jedné oblasti si nikdo netroufá tipovat. Pravděpodobné je, že by to tamní turistický průmysl zničilo.

Krize je zažehnána

Nedávná historie však zná i události, které ochromily turistiku v globálním měřítku. Útok na newyorská dvojčata ze září 2001 zvrátil růst cestovního ruchu. Příjmy celosvětově klesly o více než dvanáct miliard dolarů. Jen mezi zářím a prosincem 2001 poklesl počet mezinárodních cestujících bezmála o deset procent. Strach z výjezdů měli především Američané.

Turistika však prokázala, že je v zásadě stabilním odvětvím, a o rok později se již vrátila na hodnoty z roku 2000. Pak ale celosvětový cestovní ruch poznamenala válka v Iráku. Podle odhadů odborníků připravil irácký konflikt cestovní kanceláře, pohostinství, hotely a další společnosti působící v turistickém průmyslu až o 30 miliard dolarů. Rok 2004 však už byl nabit rekordy jak z hlediska počtu turistů, tak z hlediska peněz, které průmysl utržil.

 

Právě se děje

Další zprávy